A politika ocsmány tud lenni. Sajnálom, hogy politikai boszorkányüldözés zajlik egy igazi amerikai hazafi és jó barát, Steve Bannon ellen. Küzdj tovább, Steve! Az igazság győzni fog!

– írta Orbán Viktor miniszterelnök a Twitter-oldalára. 

Steve Bannont pénteken egy washingtoni szövetségi bíróság négy hónap börtönre és 6500 dollár pénzbüntetésre ítélte, mert nem tett eleget a vizsgálóbizottság idézésének

Az Egyesült Államok törvényhozásának épületébe, a Capitoliumba 2021. január 6-án törtek be Donald Trump hívei. A zavargásokban öt ember meghalt, köztük egy rendőr, és jóval több mint százan megsérültek.

A zavargások előtt Trump hívására több tízezer támogatója gyűlt össze Washington belvárosában, hogy tiltakozzon az elnökválasztás eredménye ellen.

A történteket vizsgáló képviselőházi bizottság az események felderítésére és a politikai felelősök megnevezésére, elsősorban a volt elnök felelősségének megállapítására alakult. A zavargásokban részt vevők közül majdnem 800 ember ellen emeltek vádat a hatóságok, és többeket letartóztattak.  

TRUMP, Donald Bannon, Stephen K.
Fotó: Soós Lajos / MTI

Trump egykori tanácsadóját azzal vádolták, hogy tudott az erőszakba torkolló megmozdulások tervéről. Bannon a 2016-os elnökválasztás idején Donald Trump kampánytanácsadója volt, majd hét hónapig tanácsadóként dolgozott a Fehér Házban. A republikánus elnök 2017 nyarán bocsátotta el Bannont. A menesztett főtanácsadó később több európai országban is előadásokat tartott, a többi között Magyarországon is, ahova az Európa jövője című konferencia keretében érkezett 2018 tavaszán.