Donald Trump korábbi amerikai elnök volt főtanácsadója, Steven Bannon feladta magát az FBI-nak, miután az igazságügyi minisztérium vádat emelt ellene a kongresszus megsértése miatt – írja az Axios.

Bannon ellen azért emeltek korábban vádat, mert megtagadta a tanúvallomást a január 6-i Capitolium megtámadásának ügyében.

Az ostromban 

mellkason lőttek egy tüntetőt, aki a kórházba szállítása után elhunyt. Összesen négy tüntető és egy rendőr esett a zavargások áldozatául.

Fotó: Brendan SMIALOWSKI / AFP

A demokrata párti képviselők vezette amerikai képviselőház októberben kezdeményezte Bannon felelősségre vonását a kongresszus megsértése miatt, aki az elnöki előjogokra hivatkozva tagadta meg az együttműködést a bizottsággal. Az ügy ezt követően került az igazságügyi minisztériumhoz.

A volt főtanácsadót azzal gyanúsítják, hogy előre tudott az erőszakba torkollt megmozdulások tervéről. 

Bannon a 2016-os elnökválasztás idején Donald Trump kampánytanácsadója volt, majd hét hónapig tanácsadóként dolgozott a Fehér Házban. Az elnök 2017 nyarán bocsátotta el. A menesztett főtanácsadó több európai országban is előadásokat tartott, többek között Magyarországon is, ahova az Európa jövője című konferencia keretében érkezett 2018 tavaszán.