Az Egyesült Államok hatóságai rekordszámú illegális határátlépést regisztráltak szeptemberben az ország délnyugati, Mexikóval szomszédos határán, ami történelmi rekordra emelte az éves illegális migrációt – közölte az MTI beszámolója szerint a Vám- és Határvédelem (Customs and Border Protection). A szövetségi hatóság közleménye szerint szeptemberben 227 547 törvénytelen határátlépést észleltek, ami 12 százalékos növekedés augusztushoz képest, és minden idők legmagasabb szeptemberi migrációs száma.

Usa,Passport,,Foreign,Coins,And,Briefcase,Sit,On,A,World, USA passport, foreign coins and briefcase sit on a world map for an international business travel concept. amerika, útlevél, pass, átjutás, európa, nyaralás, utazás,
Fotó: Steven Frame / Shutterstock

Az illegális bevándorlás 12 havi számai is történelmi rekordra emelkedtek. A szeptemberi adattal teljessé vált a 2022-es pénzügyi év adata, amely szerint

2021. október 1. és 2022. szeptember 30. között 2 378 944-en lépték át az Egyesült Államok déli határszakaszát törvénytelenül, szemben az egy évvel korábbi 1 734 686 észlelt illegális határátlépéssel.

A szeptemberben feltartóztatott migránsok többsége, mintegy 151 ezer ember egyedülálló felnőtt volt, mellettük 11 ezer kísérő nélküli kiskorú gyerek is érkezett illegális úton az Egyesült Államokba. A határvédelmi hatóság azt is közölte, hogy az elmúlt héten a Venezuelából érkezők száma már mintegy 80 százalékkal visszaesett, miután az amerikai kormányzat október elején új eljárásrendet léptetett életbe a venezuelaiakat illetően, akiknek túlnyomó többségét visszatoloncolják a határon Mexikóba.

A Fox News a birtokába került hivatalos iratokra hivatkozva arról számolt be, hogy a 2022-es pénzügyi évben az illegálisan érkezők közül szintén minden korábbinál többen, 856-an haltak meg az Egyesült Államok déli határán. Október 1-je óta pedig már 25-en vesztették életüket.