Verespatak lakosainak egy részét szombatról vasárnapra virradó éjszaka lakoltatták ki a tűzoltók, miután az Edélyi-középhegységben fekvő település polgármestere jelezte, hogy megrepedt a Nagymáré (Taul Mare) horgásztó gátja – írja az Alba24.

Taul,Mare,/,Big,Lake,From,Rosia,Montana,,Alba,County,
Fotó: Shutterstock

A gát alsó részén, a vízszinttől mintegy tíz méterre felbukkanó, kúp alakú áttörést a 112-es segélyhívó számon jelentette 19 óra körül Eugen Furdui, a község polgármestere. A problémát korábban 16 óra körül egy állampolgár jelentette a helyi hatóságoknak.

Az ISU Alba szerint az éjszaka folyamán 268 embert értesítettek (a potenciálisan veszélyeztetett területeken) a megelőző evakuálási intézkedésről. Közleményüket 4 RO-Alert üzenet kiadásával, a fizikai bejelentéssel egyidejűleg a tűzoltókból, rendőrökből, csendőrökből és a helyi közigazgatás képviselőiből álló vegyes legénység tette meg, egyúttal ismertette a lakossággal a megelőző evakuálás fontosságát.

Ezt követően hetven embert a szomszédos városokban lévő rokonaihoz evakuáltak, tizennégyet a helyi hatóságok által biztosított eszközökkel és helyeken (Abrud és Cimpeni városok) helyeznek el, a többi ember pedig megtagadta az evakuálást.

Ezekben a pillanatokban nagy teljesítményű gépekkel dolgoznak a mentő járművek számára szükséges bekötőút kialakításán, mivel az út a gátig járhatatlan.

Új helyszínek kerültek fel az UNESCO világörökségi listájára

Az erdélyi Verespatak, európai fürdővárosok és a szlovén várostervezés is világörökség lett.

A Sürgősségi Helyzetek Osztályának (DSU) vezetője, Raed Arafat megérkezett Verespatakra és sajtótájékoztatóján elmondta:

Mint ismeretes, tegnap 19 óra körül érkezett egy hívás a 112-es számon, hogy probléma van a verespataki, egy tiszta vizet felhalmozó gátnál, ezért nem szemétlerakókról vagy egyéb anyagokról beszélünk.

A mesterséges tó területe 40 ezer négyzetméter, és 930 méteres tengerszint feletti magasságban található. A verespataki Taul Mare gát több mint százéves, karbantartási munkálatokat az elmúlt 30-40 évben nem végeztek.