Csütörtökön újra találkoznak a visegrádi országok miniszterelnökei Kassán

– közölte Orbán Balázs a miniszterelnök politikai igazgatója a Facebookon. 

A politikus úgy fogalmazott, hogy Közép-Európa csak akkor tudja érvényesíteni az akaratát, ha az egyes országok a közös érdekekre koncentrálva összefognak egymással, és azokra az alapvető célokra fókuszálnak, amelyekben továbbra is fennáll az egyetértés. Hozzátette, hogy ennek szellemében zajlik majd a kassai tanácskozás. 

Korábban a cseh Seznam Zprávy azt írta, hogy információik szerint a visegrádi országok parlamenti vezetőinek találkozóját lemondták. A Seznam Zprávy megkereste a Szlovák Nemzeti Tanács vezetőjét, hogy nyilatkozzon a találkozó szervezéséről, de cikkük megjelenéséig nem kaptak választ. Markéta Pekarová Adamová, a cseh képviselőház vezetőjének tanácsadója viszont azt mondta, hogy 

a szlovák fél előzetesen arról tájékoztatta őket, hogy a V4-ek parlamenti elnökeinek találkozójára nem a tervezett időpontban kerül sor. 

Kövér László házelnök sajnálattal vette tudomásul a V4-es pozsonyi házelnöki találkozó elhalasztását. Az Országgyűlés sajtóirodája úgy fogalmazott, hogy az elmúlt 30 évben a négy ország regionális együttműködésével az ideológiai különbségeket is áthidalva sikerült együtt képviselni a közös érdekeket. 

 

Címlapkép: Shutterstock