Többnapi ellenkezés után, a kormány felszólítása nyomán beadta lemondását az Egyesült Államok Vám- és Határvédelmének vezetője – közölte a Fehér Ház.

US Army
Fotó: Beata Zawrzel / AFP

Chris Magnus lemondását Joe Biden elnök elfogadta – tudatta Karine Jean-Pierre szóvivő az este kiadott közleményben. A határőrizeti hatóság vezetőjét kedden a belbiztonsági miniszter szólította fel távozásra, amit azonban ő elutasított. 

Alejandros Mayorkas miniszter bizalmának megrendülésével indokolta a felszólítást, majd egy nappal később a minisztérium államtitkára is lemondásra szólította fel Magnust, egyben tudtára adta, hogy ha önként nem távozik, megkapja felmondólevelét Joe Biden elnöktől.

Chris Magnus a The Los Angeles Timesben még pénteken megjelent interjúban megerősítette a korábban megjelent sajtóhíreket a lemondatására vonatkozó szándékról, ugyanakkor azt mondta, önként nem fog lemondani, mert véleménye szerint azt a munkát végzi, amelyre felkérték, vagyis reformokat hajt végre a Vám- és Határvédelemnél, így semmi nem indokolja a távozását. Azt is megjegyezte: 

Egy ponton világossá vált számomra, hogy a belbiztonsági minisztérium (Department of Homeland Security) legfelső vezetése nem értette meg, hogy miként néz ki a reform egy rendvédelmi hatóságnál.

Magnust tavaly nevezték ki a határügynökség élére, ami az Egyesült Államok legnagyobb létszámú szövetségi rendvédelmi hatósága. Tucson korábbi rendőrfőnöke progresszív rendvédelmi elveiről ismert, céljai között szerepelt a kultúraváltás a határvédelmi eljárásokban, emellett több női határőr alkalmazása és a szabályok enyhítése a migránsok egyes csoportjaira vonatkozóan.

Az Egyesült Államokban 

a szeptemberben zárult pénzügyi évben rekordmértékű, csaknem 2,4 millió illegális határátlépést regisztráltak,

ami 37 százalékkal haladja meg az előző 12 hónap illegális migrációra vonatkozó adatát, amely szintén történelmi rekord volt.