Az Index értesülései szerint Novák Katalin köztársasági elnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meghívására Ukrajnába utazik. 

A lap úgy tudja, hogy a magyar államfő vonattal megy Lengyelországba, majd pedig onnan tovább Ukrajnába.

Párizs, 2022. november 11.
Novák Katalin köztársasági elnök előadást tart a párizsi Institut de Philosophie Comparée egyetemen tett látogatásán 2022. november 10-én.
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

A magyar kormány szerdán közzétett határozatában hangsúlyozta, hogy elkötelezett Ukrajna pénzügyi támogatása mellett. A 18 milliárd eurós európai uniós támogatás Magyarországra eső részének biztosításával Varga Mihály pénzügyminisztert bízták meg.

Korábban Novák Katalin is csatlakozott ahhoz a közleményhez, amelyben tizenegy elnök ítélte el az október 10-én Ukrajnát érő támadásokat. A közlemény elfogadhatatlannak minősítette, hogy a moszkvai képviselők atommal fenyegetik a világot.

Szeptemberben az ENSZ Közgyűlése előtt kifejtette, hogy 

Magyarország elítéli az orosz agressziót, illetve gazdasági és humanitárius segítséget nyújt az ukrajnai menekülteknek.

 Emellett sürgette az ENSZ tagállamait, hogy a békét nyilvánítsák elsődleges célnak.

A magyar államfő nemrég kárpátaljai árvákat fogadott a Sándor-palotában, mivel számukra és gyermekotthonokban élő társaik számára adománygyűjtés indult. A befolyt adományokkal a kárpátaljai Ráton működő Szent Mihály Gyermekotthon árváinak karácsonyát szeretnék szebbé tenni.

Orbán Viktor júniusban tárgyalt telefonon Zelenszkijjel

Idén júniusban az ukrán elnök Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel beszélt telefonon, akkor Ukrajna európai integrációját, a háborús menekültek befogadását, valamint a magyar–ukrán együttműködés egyéb területeit érintették beszélgetésükben.

A beszélgetés után az ukrán elnök Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy meghívta a magyar miniszterelnököt Ukrajnába. A látogatás azonban mindezidáig nem jött létre.