Becslések szerint 504 ezerrel több ember érkezett az Egyesült Királyságba letelepedési szándékkal, mint ahányan távoztak, vagyis egy Liverpool nagyságú várossal nőtt a lakosság száma. Bár a statisztikai hivatal (ONS) csak 1964-ben kezdte meg az adatgyűjtést, a növekedés valószínűleg a legmagasabb a II. világháború óra, az 1990-es évekig ugyanis folyamatosan csökkent a nettó bevándorlás, a legutóbbi rekordot 2015-ben mérték 329 ezer fővel.

UK - Immigration - Asylum Seekers
Angolóra menedékkérőknek. 
Fotó: Colin McPherson

A szigetországba érkezők többsége diák, a júniussal zárult 12 hónapban 487 ezer diákvízumot adtak ki, ez 71 százalékos növekedés. A jelentés 35 ezerre becsüli azok számát, akik csónakkal, illegálisan érkeztek a csatornán keresztül ugyanebben az időszakban, a Sky News azonban emlékeztetett, hogy a védelmi minisztérium novemberben ennél többről, legalább negyvenezer emberről számolt be. Menedékjogot 24 százalékkal kevesebben kaptak, annak ellenére, hogy a kérelmek száma 77 százalékkal, több mint 63 ezerre emelkedett – ez a legtöbb 2003 óta, 75 százalékkal magasabb a 2016-os európai migrációs válság csúcsán mértnél.

A munkavállalásra jogosító vízumokból 72 százalékkal többet adtak ki a koronavírus-járvány előtti teljes évhez, 2019-hez képest, összesen 331 ezret.

Ukrajnából 170 ezer menekült érkezett a külön számukra érvényes engedéllyel, Hongkongból 28 ezer brit állampolgár települt a szigetországba, Afganisztánból pedig 21 ezer embert menekítettek ki. Ugyanebben az időszakban összesen 45 ezer brit állampolgár hagyta el az országot.
„A 2022 júniusáig tartó 12 hónapban a világ számos, eddig példátlan eseménye befolyásolta a nemzetközi migrációs szokásokat” – hangsúlyozta a jelentéssel kapcsolatban Jay Lindop, az ONS Nemzetközi Migrációs Központjának igazgatója. Példaként hozta fel a koronavírus terjedése érdekében hozott korlátozások feloldását az Egyesült Királyságban, a kilépést az Európai Unióból, az ukrajnai háborút, a britekkel együttműködő afgánok áttelepítését és a hongkongiak érkezését. „Ezek mind hozzájárultak a bevándorlás rekordszintjéhez” – mondta.