BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb gyanús eset: meghalt a fehérorosz külügyminiszter

Makei 2012 óta volt az ország külügyminisztere.

Vlagyimir Makej fehérorosz külügyminiszter 64 éves korában, minden előzmény nélkül halt meg – jelentette szombaton a Belta hírügynökség alapján a Reuters.

Foreign Minister Maas meets Belarusian Foreign Minister
Fotó: DPA Picture-Alliance via AFP

A tudósításban megjegyzik, hogy Makei hirtelen halt meg, halálának oka egyelőre nem tisztázott. Makei 2012 óta volt az ország külügyminisztere. A héten részt vett a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (CSTO) – több posztszovjet állam katonai szövetsége – konferenciáján Jerevánban, és hétfőn találkoznia kellett volna Szergej Lavrov orosz kollégájával.

A 2020-as fehéroroszországi elnökválasztás és tömeges kormányellenes tüntetések előtt Makei volt az egyik kezdeményezője a Fehéroroszország Nyugathoz fűződő kapcsolatainak javítására irányuló erőfeszítéseknek, és bírálta Oroszországot.

Két hónapja Makej védelembe vette Fehéroroszország álláspontját az ENSZ Biztonsági Tanácsában. "Fehéroroszországot az agresszor szövetségeseként, sőt a konfliktus részeseként említik. Azt mondjuk, amit eddig is: Fehéroroszország sosem támogatta a háborút, de árulók sem vagyunk! Kötelezettségeink vannak szövetségeseinkkel szemben, és szigorúan követjük most és a jövőben is azoknak a nemzetközi szerződéseknek a szellemét és szövegét, amelyeknek részesei vagyunk" - mondta.

"Megdöbbentettek bennünket a Fehérorosz Köztársaság Külügyminisztériumának vezetője, Uladzimir Makej haláláról szóló hírek. Hamarosan közzétesszük a hivatalos részvétnyilvánításunkat" - írta Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a Telegramon.

 


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.