A koronavírus-járvány belobbanása miatt súlyos gyógyszerhiány alakult ki Kínában, az emberek pánikszerűen vásárolják fel a megfázás elleni szereket és fájdalomcsillapítókat, de még az olyan gyógyhatásúnak tartott termékeket is, mint például a sárga húsú őszbarackból készült konzerv. A megfázás elleni szerek az online platformokon is elfogytak, az Alibabánál a 20 darabos kiszerelésű paracetamol tabletták ára a múlt héten a tízszeresére emelkedett.

Customers purchase traditional Chinese medicine for the use against Covid-19 at a Chinese herbal medicine store in Keelung, Taiwan, on Friday, May 20, 2022. Lending weight to a gradual shift to living with Covid is the fact that 99% of cases in Taiwan this year have been mild or asymptomatic, according to Taiwan Centers for Disease Control.
A gyógyszerek mellett veszi mindenki a hagyományos kínai szereket is. 
Fotó: I-Hwa Cheng / Bloomberg via Getty Images


A helyzet azonban az ország határain kívül sem jobb, a CNN tudósítása szerint elfogytak a Tylenol és az Advil generikus változatai a hongkongi, makaói, tajvani, sőt még a távoli Ausztrália gyógyszertáraiban is, a roham miatt sok helyen már korlátozzák a megvásárolható mennyiséget. Az Egyesült Államokban és Kanadában is hiány van, de ott a gyerekeknek való fájdalomcsillapító lett keresett cikk a légúti fertőzések miatt, az Európai Unióban pedig már a Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálja a szinte minden tagállamra kiterjedő krónikus antibiotikum-hiány okait.
Hongkongban és Makaón a problémát az okozza, hogy az emberek tömegesen vásárolják fel a gyógyszereket, és küldik át a kínai területre a barátoknak és rokonoknak. Hongkongból közvetlenül nem lehet postán gyógyszert küldeni a Kínai Népköztársaság területére, Makaóról viszont közvetítők útján igen, de nekik karanténba kell vonulniuk, amint átlépték a határt. Utóbbi is azok közé a területek közé tartozik, ahol a múlt hét óta korlátozzák a megvásárolható fájdalomcsillapítók, megfázás elleni szerek és antigén tesztek számát.
Kína a koronavírus megjelenése óta a legsúlyosabb járványhullámmal küzd, amely a japán Nomura befektetési bank elemzői szerint „országos káoszt” okozott. Az ország vezetői a Capital Economics szerint sem készültek fel arra, milyen következményekkel jár a szigorú zéró tolerancia politikájának hirtelen enyhítése. „Az egyik nagy kérdés, hogy tervezett volt-e a mostani újranyitás. Úgy tűnik, hogy az államapparátus nem látta előre ezt a változást” – írták jegyzetükben utóbbi elemzői. 

Local people wearing mask form a long line to purchase a mask at a drug store in Hong Kong, China on January 31, 2020, amid a growing concern to spread a new type of coronavirus through a person to person transmission. The number of the patients who have been infected with a new coronavirus has reached to over 17,200 and the death toll has been confirmed 361 so far as of February 3rd in China. As the outbreak continues to spread outside China, the World Health Organization (WHO) declared the new coronavirus a Global Health Emergency on Jan 31st.
A gyógyszerek mellett veszik a maszkokat is tömegesen. 
Fotó: Shiomi Kadoya / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP


A kínaiak nem csupán az országhoz tartozó különleges területeken, hanem a világ minden pontján mozgósítják az ismerősöket, hogy beszerezzék a szükséges gyógyszereket. Az amerikai hírtelevízió helyi tudósítója egyetlen este tucatnyi gyógyszertárat járt végig a tajvani főváros, Tajpej különböző kerületeiben, és nem talált egyetlen doboz Panadolt sem, ami a Tylenol helyi neve. Az egyik eladó elmondta, hogy bár a koronavírus megjelenése óta volt némi hiány a gyógyszerből, a helyzet mostanra lett igazán súlyos, a kereslet az elmúlt két hétben ugrott meg igazán. 

„Néhány vevőnk elárulta, hogy Kínába akarja küldeni a gyógyszert a rokonainak és a barátainak, az ott kialakult helyzet miatt” – nyilatkozta a csak Linként azonosított eladó. 

Sokan pedig elővigyázatosságból akarnak feltankolni, mert a közeljövőben Kínába terveznek utazni, mondta el egy másik gyógyszerész.
Ausztráliában is jelentős számú kínai él, akik az ABC News beszámolója szerint szintén elkezdtek gyógyszert küldeni az otthon maradottaknak. A Sydneyben élő Fan Yi elmondta a lapnak, hogy több tucat doboz fájdalomcsillapítót adott postára a Sanghajban élő, hetvenes éveikben járó szüleinek. Ezt teszik az ismerősei is, így a lap szerint félő, hogy az országban is hiány lesz.

 

India kész több gyógyszert szállítani Kínának

India, a világ egyik legnagyobb gyógyszergyártója felajánlotta, hogy növeli a megfázás elleni szerek és fájdalomcsillapítók exportját Kínába. „A gyógyszergyártókhoz folyamatosan érkeznek a kérdések, amelyekben az ibuprofenre és a paracetamolra kérnek árajánlatokat” – nyilatkozta csütörtökön a Reutersnek Szahil Mundzsal, az Indiai Gyógyszeripari Exportösztönző Tanács (Pharmexcil) elnöke. A külügyminisztérium szóvivője is megerősítette, hogy figyelik a kínai helyzetet, és készek segíteni. A Kínába irányuló indiai gyógyszerexport a kivitelnek csupán az 1,4 százalékát teszi ki, az ország legfőbb piaca ezen a téren az Egyesült Államok.