Közélet

Kétségbeesett küzdelemre készülnek a koronavírussal a kínai kórházak

A drasztikus lezárásokat hirtelen követte a teljes nyitás, beleremeghet az egészségügyi ellátás.

Borús jövőképpel kongatta meg a vészharangot egy sanghaji kórház, miután arra számítanak, hogy a város 25 milliós lakosságának a fele még az idén átesik a fertőzésen. 

Fotó: Noel Celis / AFP

A kínai vezetés a zéró-Covid-politika elleni tüntetések hatására változtatott járványügyi álláspontján viharos sebességgel, ám kérdés, hogy a természetes védettség és az mRNS-vakcinák nélkül a pandémiahullámmal szembenéző országban mekkora pusztításra lehet számítani. Noha hivatalosan a fertőzésben csupán 5241-en hunytak el, ezt az adatot megkérdőjelezi, hogy a temetkezési cégek szerint nőtt a kereslet a szolgáltatásaik iránt. Némi bizakodásra ad okot, hogy a legfrissebb adatok szerint december 21-én senki sem vesztette az életét vírusfertőzés következtében.

A hatóságok ugyanakkor 389 306 fertőzöttet azonosítottak az 1,4 milliárd lakosú országban, ahol a hirtelen nyitás egyes becslések szerint több mint egymillió áldozatot is szedhet a közeljövőben – írja a Reuters.

Tedrosz Adhanom Gebrejesszus, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója aggodalmának adott hangot és a sérülékeny csoportok újabb beoltását sürgette. A pandémia különösen nagy pusztítást végezhet a kisebb és szegényebb városokban, ahol az egészségügyi rendszer nem áll készen egy nagyobb járványhullámra. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy orvosból, kórházi ágyakból, de akár lázcsillapítóból is hiányok jelentkezhetnek az országban.

 

Kína zéró-covid politika koronavírus újranyitás
Kapcsolódó cikkek