Elfogadta az indonéz parlament a büntető törvénykönyv azon módosítását, amely többek között betiltja a házasságon kívüli szexet, sőt azt is, hogy a nem házas párok együtt éljenek, de a tiltólistára került a fekete mágia, az elnök és az állami intézmények szidalmazása, vagy épp az állami ideológiával szemben álló nézetek terjesztése és előzetes bejelentés nélküli tüntetések szervezése is.

Indonesian President annual state of nation speech
Fotó: Anadolu Agency

A javaslatot az összes párt támogatta a legnagyobb muszlim lakosságot magáénak tudó országban, noha az országba látogató külföldiekre is vonatkozó törvény sokat árthat a koronavírus-járványt követően épp csak magához térő turizmusnak is.

A törvény támogatói szerint azonban ezzel Indonézia megszabadul a holland gyarmati örökségtől, ráadásul hároméves átmeneti időszakot is ad annak bevezetésére. A kritikusok szerint ugyanakkor az új törvény számos szabadságjogot vesz el, amelyeket az ország lakosai a Szuhartó-rezsim 1998-as bukását követően nyertek el. A kritikákra reagálva Yasonna Laoly, az ország jogi és emberi jogi minisztere elmondta, hogy nem egyszerű egy multikulturális és több nemzetiséget magába foglaló országban mindent érdekelt számára megfelelő büntető törvénykönyvet létrehozni.

Jogi szakértők szerint a törvény elfogadása a helyi szinteken még durvább, saria alapú szabályok elfogadásához vezethet, amelyek különösen az LMBT közösséget érintheti hátrányosan.

Az erkölcsök terén a prioritások alakulását jól jelzi, hogy a szex megrendszabályozása mellett a törvény a korrupció büntetését viszont mérsékli. 

Az ország korábban 2019-ben próbálkozott a büntető törvénykönyv felülvizsgálatával, de akkor a tiltakozások miatt végül a kormány visszakozott. A törvény mostani verziója is némiképp visszafogottabb lett, így például a házasságon kívüli szexet sem jelentheti bárki, csak a házastárs, a szülő vagy a gyerekek – írja a Reuters.