A büntető törvénykönyv felülvizsgálatával a házasságon kívüli szex büntethetővé válik Indonéziában, akár egy évig terjedő börtönnel sújthatják – erősítették meg hivatalos források. Az új büntető törvénykönyvet várhatóan még az idén elfogadja a parlament.

bali
Fotó: Shutterstock

Tilos lesz a többi között az elnök és az állami intézmények megsértése vagy az indonéz állami ideológiával ellenkező vélemény kinyilvánítása, de 

megtiltják a házasság előtti együttélést is.

Az évtizedek óta készülő büntető törvénykönyvet december 15-én készülnek elfogadni 

– közölte Edward Omar Sharif Hiariej a Reuters hírügynökséggel. Hozzátette, hogy az ország vezetése büszke rá, hogy az új törvénykönyvük összhangban lesz az indonéz értékekkel.

Ha elfogadják az új törvénykönyvet, 

érvényes lesz az indonézekre és a külföldiekre is. 

Üzleti csoportok aggodalmuknak adtak hangot, mert a szabályok ronthatják Indonézia megítélését üdülőhelyként és befektetési célpontként.

A tervezet korábbi változatát már 2019-ben el akarták fogadni, de országos tiltakozás kezdődött ellene: 

több tízezren tüntettek azok ellen a törvények ellen, amelyek a szólásszabadságot akarták korlátozni és az erkölcsöket szabályozták volna.

Azóta a bírálók szerint minimális változások történtek, noha a kormány országszerte nyilvános konzultációkat tartott, hogy tájékoztasson róluk.

A változások között szerepel, hogy a halálbüntetést életfogytiglanra lehet váltani tíz év jó magaviselet után, a nemi erőszak kivételével büntethetővé válik az abortusz, és benne van a törvénykönyvben a „fekete mágia” miatti szabadságvesztés is.

A legfrissebb, november 24-i tervezet szerint a házasságon kívüli szexről nem mindenki tehet bejelentést, csak például a közeli hozzátartozók.

Az elnök megsértéséről csak az elnök tehet bejelentést, legfeljebb három év börtön adható az elkövetőnek.