A hírportál beszámolója szerint a holland külügyminisztérium egy független ügynökséget bízott meg az intézményen belüli feltételezett rasszizmus kivizsgálására a Black Lives Matter nevű mozgalom korábbi tiltakozásai nyomán.

2022-09-04 12:33:18 THE HAGUE - Ukrainians hold a March of Gratitude. They want to show their gratitude to the Dutch people.ANP/ Hollandse Hoogte / Laurens van Putten netherlands out - belgium out (Photo by ANP MAG / ANP via AFP) March of Gratitude from Ukrainians in `The Hague
Fotó: ANP via AFP


A jelentés szerint a holland külügyminisztériumban rasszizmus tapasztalható. Formája a visszafogott, a közvetett, a rejtett, a nem szándékos, illetve a tudattalantól az agresszíven, a közvetlenen, a nyílton át egészen a tudatosig terjed. Beszámoltak arról is, hogy a minisztérium színes bőrű alkalmazottai a rasszizmus rendszeres, különféle formáit tapasztalják. Verbális bántalmazásnak, becsmérlő kijelentéseknek, célzásoknak vannak kitéve, és rasszista viccek hangzanak el a jelenlétükben. 

Úgy érzik, fehér bőrű kollégáik szerint „etnikailag és kulturálisan mások”. Nem tartják őket teljes jogú holland állampolgároknak, ami a lojalitásukkal kapcsolatos kérdéseket is felvet. Egy muszlim vallású alkalmazott arról számolt be, hogy rendszeresen arra kérték: a terrortámadásokkal kapcsolatos nézeteit ossza meg kollégáival, másokat pedig azzal vádoltak, hogy etnikai hovatartozásuk miatt jutottak munkához. 

Wopke Hoekstra holland külügyminiszter bocsánatot kért a történtekért és kijelentette: „különösen fájdalmasnak” találja a jelentés megállapításait. Hangsúlyozta, hogy a hátrányos megkülönböztetés minden formája tilos az intézménynél, és a megállapítások Hollandia és külföldi diplomatái hitelességét is rontják. Közölte: mindent megtesz a rasszizmus felszámolásáért a saját intézményében. Megkérte a megbántott munkatársakat, álljanak elő, nyújtsanak be panaszt, hogy a tárca késlekedés nélkül cselekedni tudjon.

A miniszer közölte, a külügyminisztérium elfogadja a jelentés ajánlásait a rasszizmus elleni küzdelem megerősítésére, és számos intézkedést fog bevezetni a kultúraváltás érdekében. Ezek a tudatosság növelésén keresztül egészen a kinevezésekre vonatkozó eljárások javításáig terjednek majd. Közéjük tartozhat a névtelen álláspályázatok felé való elmozdulás, valamint azt, hogy megkönnyítik az alkalmazottak lehetőségét, hogy bejelentést tegyenek az ilyen incidensekről – tette hozzá.

A holland parlament alsóháza, a Tweede Kamer véleménye szerint a bocsánatkérés nem elég, a rasszizmus elfogadhatatlan, különösen egy olyan minisztériumban, amelynek világszerte az emberi jogok mellett kell kiállnia. A bocsánatkérést fegyelmi intézkedéseknek kell következniük – jelentették ki.

A hírportál emlékeztetett, hogy 2020-ban az Egyesült Államokban rendőri intézkedés következtében meghalt George Floyd esetét követően Mark Rutte holland miniszterelnök elismerte: a rasszizmus és a hátrányos megkülönböztetés különböző formái jelen vannak Hollandiában, egy olyan országban, amely – mint mondta – „régóta a tolerancia bástyájának tartja magát”.

A londoni tűzoltóság intézményi szinten nőgyűlölő és rasszista

Meglepő mértékű nőgyűlölettel és rasszizmussal találkoztak egy független vizsgálat során a londoni tűzoltóságnál. A vizsgálatot azután rendelték el, hogy 2020 augusztusában egy gyakornok tűzoltó öngyilkos lett.