Kanada megkezdi az ukrajnai háború miatt szankciós listára került Roman Abramovics ottani vagyonának lefoglalását, valamint az orosz oligarcha tulajdonában álló Granite Capital Holdings vállalattól 26 millió dollár (csaknem tízmilliárd forint) elkobzását célzó eljárást.

 

A külügyminisztérium közlése szerint ez az első alkalom, hogy a kanadai vezetés az új jogköreit használja a szankciós listára kerültek vagyonának lefoglalására.

 

Mélanie Joly külügyminiszter bíróságon kezdeményezi a vagyontárgyak elkobzását, és amennyiben sikerrel jár, az így befolyt összeget Ukrajna újjáépítésére, illetve az orosz hadművelet áldozatainak kárpótlására fordítják – olvasható a minisztérium állásfoglalásában.

Fotó: Justin Tallis

Kanada további nyomást fog gyakorolni az orosz rezsimre és azokra, akik előnyökhöz jutottak Vlagyimir Putyin elnök ukrajnai inváziójából. 

Az orosz oligarchák bűnrészesek a háborúban, Kanada pedig nem lesz menedék a jogtalanul szerzett vagyonuknak

 – hangoztatta Chrystia Freeland pénzügyminiszter.

Abramovicsot, aki az angol Premier League-ben játszó Chelsea tulajdonosa volt, a brit kormány már az ukrajnai háború kezdete után szankciókkal sújtotta. A nagyvállalkozónak egyebek mellett értékesítenie kellett a klubot, de úgy, hogy az eladásból semmiféle anyagi haszna ne származzon.

Kanada már több mint 1500 orosz, ukrán, valamint fehérorosz állampolgárt, illetve jogi személyt helyezett szankciós lajstromra az ukrajnai orosz hadművelet február 24-i kezdete óta.