Kanada büntetőintézkedésekkel sújtott 67 személyt és 9 vállalatot Iránban, Mianmarban és Oroszországban az emberi jogok kirívó és szisztematikus megsértése miatt – közölte az észak-amerikai ország külügyminisztériuma.

Fotó: John Thys/AFP

Mivel az egész világ tanúja az emberi jogok lábbal tiprásának Iránban, Mianmarban és Oroszországban, szeretnénk mindenkit emlékeztetni: nem tudunk másképp változást elérni, csak úgy, ha kiállunk és megvédjük a számunkra legdrágább értékeket

 – jelentette ki Mélanie Joly kanadai külügyminiszter. Hozzátette: az emberi méltóság, az emberi szabadság és az igazságosság Kanada külpolitikájának alappillérei. Az intézkedések bejelentését Ottawa az emberi jogok és a korrupcióellenes harc világnapjára időzítette.

A szankciókkal sújtott személyek között szerepel az iráni igazságszolgáltatási és büntetés-végrehajtási rendszer, valamint a rendfenttartó erők 22 magas beosztású vezetője, Ali Hamenei ajatollah, az ország legfőbb vallási-politikai vezetőjének közvetlen munkatársai, illetve az iráni állami média rendszerének néhány vezetője.

Az Oroszország elleni kanadai büntetőintézkedések 6 vállalatot, illetve 33 jelenlegi és korábbi orosz vezetőt sújtanak.

Az orosz külügyminisztérium ma bekérette a moszkvai kanadai nagykövetet. A külügyi közlemény szerint Alison LeClaire kanadai nagykövettel közölték: Ottawa oroszellenes légkört teremt ellenséges politikájával és az orosz lépéseket bíráló közleményeivel. A pénteki bejelentés szerint Mianmarban 12 személyt és 3 vállalatot helyeztek kanadai szankciók alá, mert lehetővé tették a katonai junta számára, hogy megtámadja saját állampolgárait, illetve megkönnyítették a mianmari rezsim fegyverbeszerzéseit.

Megkezdődtek a tüntetések miatti kivégzések Iránban

ránban kivégezték a tüntetések egyik résztvevőjét, akit a hatóságok súlyos bűncselekményekkel vádoltak meg. A férfi volt az első tüntető, akit Teheránban kivégeztek a szeptember 16. óta országos demonstrációk résztvevői közül. A héten több embert is halálra ítéltek az arab országban.