Ma, december 8-án ünnepli az csillagkörös zászlajának 67. születésnapját. Nem közismert, hogy ilyen régi, ahogy azt sem sokan tudják, tartalmaz-e vallásos üzenetet a szimbólum.

Fotó: EC – Audiovisual Service

A kék zászlót a körbe rendezett 12 csillaggal az Európa Tanács nyilvánította Európa egységének szimbólumává 1955-ben. 

A lobogó 1985 júniusában lett az Európai Unió – illetve elődje, az Európai Közösségek – szimbólumává. 1986. május 29-én vonták fel először hivatalosan a Berlaymont-épület, az Európai Bizottság székhelye előtt. 

Fotó: EC – Audiovisual Service

Használata az 1990-es évektől terjedt el széles körben, és ez így van máig is, habár az unió működését megalapozó szerződésekbe sohasem került be hivatalosan, mint az EU zászlaja.

Az uniós döntéshozó testület, az Európai Tanács – amely nem azonos az EU-n kívüli országokat is tagjai közt tudó Európa Tanáccsal – honlapján így írja le a zászlót: Az európai zászló egyszerre szimbolizálja az Európai Uniót, és szélesebb értelemben Európa identitását. Az utóbbi években az európai identitás legismertebb szimbólumává vált.

Az Európa Tanács eredeti definíciója a következő volt: „A nyugati világ kék ege előtt a csillagok Európa népeit szimbolizálják, kör alakban, az egyesülés jeleként. A számuk megváltoztathatatlanul 12, mivel a 12-es szám a tökéletesség és a teljesség szimbóluma."

Miután az Európai Közösségek adoptálták a zászlót, 1987-ben az egyik tervezője, a francia–német Arsène Heitz (1908–1989), azzal állt elő, hogy a lobogó vallásos inspirációra született: a csillagkör ikonográfiai tradíción alapult, amely Szűz Máriát 12 csillagos koronával ábrázolta. Heitz még arra is felhívta a figyelmet, hogy az 1955. december 8-ai dátum egybeesett a szeplőtelen fogantatás katolikus ünnepével.

Szűz Mária szobra a strasbourgi székesegyházban (1859).  Forrás: Wikipedia Commons