Az iráni szurkolónők azt állítják, hogy kormányzati kémek figyelték meg őket a katari világbajnokságon, miután stadionbeli tüntetéseket rendeztek Mahsa Amini támogatására – számolt be a Daily Mail.

A szurkolóhölgyek észrevették a tömegben a fényképezőgéppel és távcsővel kémkedő tagokat, akiket feltehetően az iráni rezsim küldött a tornára. 

Egy aggódó szurkoló elmesélte, hogy egy távcsöves férfi a tömegben lévő szurkolókat figyelte, ahelyett, hogy a pályán zajló eseményekre fókuszálta volna a figyelmét.

Iránban egyre nagyobbak a polgári zavargások, amit a 22 éves Mahsa Amini szeptemberi halála váltott ki. Amini bűne mindössze az volt, hogy „nem megfelelően” viselte a hidzsábját, azaz a haját és a nyakát eltakaró sálat. A halálhír után nők ezrei kezdték elégetni a hidzsábjaikat országszerte, majd amikor a rendőrség fel akart lépni az ilyen spontán események ellen, kitört a vérengzés.

Emberi jogi aktivisták úgy vélik, hogy az iráni kormány szándékosan küldött megfigyelőket a világbajnokságra, hogy nyomon kövessék a Katarban megrendezett mérkőzéseken részt vevő nőket, akik arra számítanak, hogy hazatérésük után megtorlással kell szembenézniük. A FIFA megígérte, hogy független szakértő bizottságot fog kijelölni az ügy megvizsgálására. 

Iran v USA: FIFA World Cup Qatar 2022
Irán és Amerika szurkolói a tribünön a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság B csoportjának mérkőzése előtt Dohában, Katarban 2022. november 29-én.
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Az iráni szurkolók a Wales és az Anglia elleni mérkőzéseket használták fel arra, hogy kormányellenes tüntetéseket tartsanak, és a nemzeti himnuszt mindkét mérkőzésen kifütyülték a szurkolók. Az ország vezetését heves támadások érték a nyilvánosság – köztük a világbajnokságon résztvevő iráni labdarúgók részéről –, akik az Anglia elleni mérkőzés előtt megtagadták a nemzeti himnusz eléneklését.

Az iráni kormány börtönbüntetéssel és kínzással fenyegette meg labdarúgó-válogatottjának családtagjait. Emellett hozzátették, hogy a teheráni vezetéssel szembeni bármilyen politikai tiltakozás a családjaik elleni erőszakos fellépést von maga után. A hírek szerint egy iráni labdarúgót le is tartóztattak Teheránban, aki nem volt a nemzeti csapat tagja. 

Katari vb: zsarolások, atrocitások, letartóztatások, halálesetek – ez már nem a fociról szól

Őrizetbe vettek egy dán riportert Dohában, mert lefilmezte, ahogy a kormányellenes iráni szurkolókat honfitársaik megtámadják.