Börtönbüntetéssel és kínzással fenyegette meg az iráni vezetés a labdarúgó-válogatottjának családtagjait, ha a játékosok nem „viselkednek” megfelelően az Egyesült Államok elleni, a továbbjutás szempontjából sorsdöntő világbajnoki csoportmérkőzés előtt kedden – erről a katari világbajnokságon biztonsági szolgálatot teljesítő katonai szervezet egyik tagja szivárogtatott információkat. Az iráni futballisták az első, Anglia elleni vb-meccsüket megelőzően nem énekelték a nemzeti himnuszt, hogy ezzel álljanak az országban már szeptember óta tüntető tömegek mellé.

Iráni válogatott. katari vb
Irán az Anglia elleni vereség után legyőzte Walest a katari vb-n, és ezzel továbbjutásra áll
Fotó: Fadel Senna / AFP

A forrás azt közölte, hogy a november 21-i összecsapást követően az Iráni Forradalmi Gárda (IRGC) találkozót követelt a játékosokkal. Ezen a megbeszélésen a kiszivárgott információk szerint közölték a focistákkal, hogy 

a családjaikat meg fogják kínozni, amennyiben ismét megtagadják a himnusz éneklését. 

Emellett hozzátették, hogy a teheráni vezetéssel szembeni bármilyen politikai tiltakozás a családjaik elleni erőszakos fellépést von maga után. A hírek szerint egy iráni labdarúgót le is tartóztattak Teheránban, aki nem volt a nemzeti csapat tagja.

Ezt követően az együttes második katari fellépésén, Wales ellen már énekelték a játékosok a himnuszt. A meccset 2–0-ra megnyerték.

Hétszáz foglyot engedtek szabadon a győzelem miatt

A Wales elleni 2–0-s sikernek nem várt örvendetes eredménye volt Iránban: a teheráni rezsim a katari világbajnokságon elért diadalt követően szabadon engedett több mint 700 elítéltet, akik börtönbüntetésüket töltötték – írta meg a France 24. Az amnesztia olyanokat is érintett, akiket a szeptember óta tartó zavargások alatt tartóztattak le.

Az informátor szerint az IRGC több tucat tisztet küldött Dohába, akiknek az a feladatuk, hogy figyeljék meg a játékosokat. Ők ügyelnek arra, hogy a focisták ne hagyják el a szállásukat, az edzőközpontot, illetve ne találkozzanak külföldiekkel.

Nagyszámú iráni biztonsági tiszt van Katarban, akik információkat gyűjtenek és figyelik a futballistákat 

idézte a forrást a CNN. Az is kiderült, hogy Carlos Queiroz, az iráni válogatott portugál edzője az Anglia elleni események után személyesen találkozott az IRGC-tisztekkel. Azt nem tudni, hogy ezen a megbeszélésen mi hangzott el, de később 

Queiroz úgy nyilatkozott, hogy tiltakozhatnak a világbajnokságon, de csak a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA előírásai szerint.

A CNN arról is ír, hogy a teheráni rezsim korábban ajándékokat és autókat ígért a játékosoknak, amennyiben megfelelően viselkednek a rendezvény alatt. Miután a csapat ezt megtagadta, elkezdődött a fenyegetőzés.

A Wales elleni mérkőzésre Teherán több száz fizetett szurkolót küldött, akiknek az volt a feladatuk, hogy lelkesen drukkoljanak, és azt a látszatot keltsék, hogy az iráni emberek boldogok. Az utolsó csoportmeccsre az amerikaiakkal szemben sokkal több ilyen színészt küldenenek 

– mondta a forrás.

A katari vb alatt is forronganak az indulatok Iránban

Az iráni tüntetéseknek már rengeteg halottja van. A hatóságok a tömegek feloszlatására éles lőszert is bevetettek. A katonaság beismerte, hogy több mint 300 áldozatot szedtek eddig a zavargások, külföldi információk szerint azonban a halottak száma meghaladta az 500-at. A szakértők úgy vélik, az 1979-es iráni forradalom óta a mostani a legjelentősebb tüntetés az országban.

Iráni tüntetések.
Fotó: AFP

Iránban szeptember óta tartanak az erőszakba torkollott lázadások. Az indulatokat az váltotta ki, hogy egy 22 éves nő, Mahsa Amini meghalt rendőrségi őrizetben, ahová az öltözködési szabályok megszegése miatt került.

Vasárnap az iráni vezetés felszólította a FIFA-t, hogy zárják ki az Egyesült Államokat a vb-ről, mivel az amerikaiak labdarúgó-szövetsége a közösségimédia-felületein úgy jelenítette meg az iráni zászlót, hogy levette róla az Iszlám Köztársaság jelképét. Az US Soccer ezzel fejezte ki a tüntetők melletti szolidaritását. A sportszervezet képviselője a CNN-nek úgy fogalmazott, az átalakított zászlót 24 órán keresztül aszbálták, hogy ezzel álljanak ki az iráni nők jogaiért.

A változtatás egyszeri jelenség volt 

– közölte a US Soccer. Az amerikai külügyminisztérium eközben kijelentette, hogy nem egyeztetett a szövetséggel a szimbolikus kiállásról.