A szombaton 95 éves korában elhunyt XVI. Benedek lemondása 2013-ban nagy változást hozott a katolikus egyházban, nem csak azért, mert utódja, Ferenc pápa más egyéniség, és sok mindenről másképp gondolkodik, hanem azért is, mert a kánonjogban és az egyház belső viszonyaiban is szinte precedens nélküli helyzetet teremtett.

Fotó: AFP

Ténylegesen Ferenc pápa került a katolikus egyház hierarchiájának élére, XVI. Benedek azonban emeritus pápa lett. A két ember pedig gondolkodásában és mentalitásában nagyon különbözött egymástól. 

Csak egy példa: Benedek rendszeresen zongorázott, Mozart és Bach rajongója volt, és a rock and rollt például „az alantas szenvedélyek kifejezésének” tartotta. Ezzel szemben Ferenc pápa a klasszikus zene mellett nagy kedvelője a hatvanas évek olasz popslágereinek, és rajongója hazája, Argentína szenvedélyes tangómuzsikájának.

Mit jelent az emeritus pápa?

A katolikus egyház többször is szembesült azzal a helyzettel a középkorban, hogy egyszerre több pápa volt, ami ténylegesen szakadást jelentett, hiszen volt, aki az egyik, volt, aki a másik egyházfőt ismerte el.

XVI. Benedek történelmi lemondása azonban más helyzetet hozott létre. Az emeritus pápa jelzőjének jelentése nyugalmazott, de például a nemzetközi felsőoktatásban más jelentések is kapcsolódnak hozzá, amikor visszavonuló professzorokra alkalmazzák. 

Egyrészről kifejezi a tiszteletet – ami nem értelmezhető a rivális aktív középkori pápák viszonylatában –, másrészt az emeritus és a nyugalmazott oktatót az különbözteti meg egymástól, hogy az előbbi továbbra is végez munkát.

Hogy csapódott ez le a katolikus egyházban?

Tehát a katolikus egyházban olyan helyzet állt elő, amikor egyidejűleg két pápa élt, mind a kettő kölcsönös tiszteletben egymás és az egyház iránt, és mind a kettő egyházjogi helyzetét tekintve aktív, bár XVI. Benedek visszavonult életet élt.

A valóságban én inkább egy professzor vagyok, olyan ember, aki reflektál és elmélkedik szellemi kérdésekről

– mondta lemondása után Benedek, aki több mint hatvan könyv szerzője.

A visszavonultság azonban nem jelentett teljes visszavonultságot. XVI. Benedek szerepelt a nyilvánosság előtt, adott interjúkat, és akár szándékkal, akár szándékolatlanul, az egyházban azoknak a konzervatívoknak a zászlóvivője maradt, akiknek nem tetszett Ferenc pápa liberálisabb irányvonala. 

Ezt a zavart táplálta az elterjedten emlegetett emeritus cím, és hogy Benedek továbbra is fehér öltözetet viselt, mint a pápák. Ez vitát is okozott a konzervatívok és a liberálisok közt arról, hogy ha már előállt ez az új helyzet, miképp kellene szabályozni a visszavonult pápák funkcióit és státuszát a kánonjogban – írta a Reuters.

Ez a vita elképzelhető, hogy XVI. Benedek halála után sem csillapul, hiszen lemondásával precedenst teremtett, és a példája nyomán újabb emeritus pápák is megjelenhetnek.