Egy államfő mozgástere egészen más, mint a kormányé, a családok ügye és a családi értékek melletti kiállást azonban továbbra is fontosnak tartom – mondta a köztársasági elnök a TV2 Tények című műsorának adott hétfői karácsonyi interjújában. Novák Katalin az ukrajnai háború mellett arról is beszélt, hogyan egyezteti össze az államfői hivatást a családdal.

NOVÁK Katalin
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Az államfő felidézte: a kétévnyi koronavírus-járvány után jött a háború és annak minden gazdasági következménye, amelyek a magyarokat is súlyosan érintik, de reményét fejezte ki, hogy a magyar családok legalább ezen a néhány napon tudnak egymásra és a szeretet megélésére koncentrálni a családban. 

Arról is beszélt: a diplomácia világában számos eszköz van arra, hogy érzékeltesse, amiről úgy gondolja, hogy érzékeltetnie kell, mert az országa érdeke azt kívánja. Közölte: egyet tud érteni a magyar külpolitikával, ő ehhez hozzátenni tud, nem ezzel szemben szeretne menni.

Novák Katalin a közösségi médiát kötelező elemnek tartja, lehetőségnek, hogy eljusson közvetlenül is sokakhoz, azonban hangsúlyozta: ez a valóságnak csak egy kicsi szelete. A köztársasági elnök Orbán Viktor miniszterelnökkel való kapcsolatáról hangsúlyozta: egyenrangú, korrekt viszonyuk van, és örömét fejezte ki, hogy ma Magyarországon az ország két vezetője rendszeresen érdemben tud beszélni egymással. Meggyőződése, hogy ez a magyar emberek érdeke – tette hozzá.

A pedagógussztrájkról szóló kérdésre Novák Katalin azzal válaszolt, hogy Jelenits tanár úr 90 éves születésnapja alkalmából az Új Emberben készített interjúban jó volt olvasnia, hogy egy ízig-vérig pedagógus miként beszél a tanárok szerepének fontosságáról, hogy mennyire nem becsülhetjük meg eléggé azokat, akikre a gyermekeink nevelését bízzuk. A szülők mellett a pedagógusok jelentik a kulcsot ahhoz, hogy a gyerekeinkből milyen felnőttek válnak – jelentette ki köztársasági elnök. Ezért álláspontja az, hogy 

függetlenül minden európai uniós vagy egyéb forrástól és gazdasági nehézségtől, meg kell teremteni a lehetőséget arra, hogy a pedagógusok a nekik járó anyagi és erkölcsi megbecsülésben részesülhessenek Magyarországon.

Novák Katalin a családpolitikáról kiemelte: egy államfő mozgástere egészen más, mint a kormányé, és ezt tiszteletben tartja. A családok ügye azonban sokkal tágabb a kormányzati döntéseknél, és továbbra is fontosnak tartja a családok és a családi értékek melletti kiállást, valamint a családalapítás előtt állók bátorítását. Az államfő jelezte: első ünnepi elnöki köszöntőjében igyekszik majd méltóképpen megjelenni, és olyan hangon megszólalni, amit akkor fontosnak tartanak a magyar emberek. Bízik abban, hogy a nézők azt fogják érezni: nemcsak közöttük él, hanem velük éli ő is a mindennapjait. 

Őt is a magyar embereknek a problémái, kérdései foglalkoztatják nap mint nap, és azon gondolkodik, hogy köztársasági elnökként mit tehet azért, hogy mindenki érezze: több az, ami összeköti a magyarokat, mint ami elválaszt és megkülönböztet – fogalmazott Novák Katalin.