Magyarországnak létérdeke, hogy a nyugat-balkáni országok minél hamarabb az tagjává váljanak – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a hivatalos Facebook-oldalán látható videóban.

RAMA, Edi; ORBÁN Viktor; MICHEL, Charles Tirana, 2022. december 6.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (elöl b2) az Európai Unió tagállamai és a nyugat-balkáni országok csúcstalálkozója résztvevőinek csoportképén Tiranában 2022. december 6-án. Elöl középen Edi Rama albán kormányfő (b7) és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (b8).
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Az Európai Unió és a nyugat-balkáni országok képviselői Tiranában.
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benkő Vivien Cher / MTI

A kormányfő kijelentette: 

Határozott és erőteljes álláspontot fog az európai államok és a nyugat-balkáni országok vezetőinek tiranai csúcstalálkozóján képviselni.

 

Orbán Viktor azt mondta, hogy Magyarországnak létérdeke, hogy ezek az országok minél hamarabb az Európai Unió tagjává váljanak.

Létkérdés Magyarország számára, a biztonságunk szempontjából, mert csak Szerbia segítségével tudjuk végleg lezárni a migrációs útvonalat. Létkérdés Magyarország energiabiztonsága szempontjából is, hiszen ma gázt csak délről, a Balkánról, Szerbia felől kapnak a magyar családok és a magyar vállalkozások

– hangsúlyozta a miniszterelnök.

RAMA, Edi; ORBÁN Viktor
Tirana, 2022. december 6.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnököt (j) fogadja Edi Rama albán kormányfő (b) az Európai Unió tagállamai és a nyugat-balkáni országok csúcstalálkozóján Tiranában 2022. december 6-án.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Orbán Viktor és az albán kormányfő, Edi Rama.
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benkő Vivien Cher / MTI

Szerbia és a Nyugat-Balkán lehet az olcsó energia kapuja, amely délről érkezik Közép-Európába, és így nemcsak Magyarország, hanem egész Közép-Európa energetikai függetlenségét megoldhatja – tette hozzá.

Itt az ideje, ezt fogjuk most képviselni. Ne hezitáljunk tovább! Az Európai Unió vegye fel végre tagjainak sorába Szerbiát és a többi nyugat-balkáni országot is

– mondta a kormányfő a videóban.

Korábban Aleksandar Vucic szerb elnök arról beszélt, hogy nem fog részt venni a találkozón, mivel Koszovó is meghívást kapott. Vucic később meggondolta magát, és bejelentette, hogy ott lesz Tiranában. A szerb kormányfő kifejtette, hogy távolmaradása semmilyen hasznot nem hozna az országának, ezért fontos, hogy személyesen képviselje országa érdekeit.

Az unió megerősítette a nyugat-balkáni országok csatlakozás iránti elkötelezettségét

Megerősítették az Európai Unió tagországai kedden Tiranában elkötelezettségüket az iránt, hogy az uniót kibővítsék a Nyugat-Balkán térségének országaival

– derül ki az EU-tagállamok és a nyugat-balkáni országok (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Szerbia, Montenegró és Koszovó) állam- és kormányfői találkozója után kiadott zárónyilatkozatból.

Az unió a csatlakozási folyamat felgyorsítása mellett foglalt állást, hozzátéve, hogy a folyamatnak a partnerországokban végrehajtott hiteles reformokon kell alapulnia, és minden állam a saját teljesítményéhez mérten haladhat előre.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a találkozó utáni sajtótájékoztatón hangoztatta, hogy 

az uniónak is van feladata a bővítés felgyorsításában, mert meg kell teremtenie az új tagok teljes körű beilleszkedését segítő feltételeket.

Edi Rama, a házigazda Albánia miniszterelnöke kijelentette: az, hogy Tiranában tartották a csúcstalálkozót, egyértelműen jelzi, hogy az EU-nak épp annyira szüksége van a Nyugat-Balkánra, mint a Nyugat-Balkánnak az EU-ra.