Aleksandar Vucic szerb elnök mégis részt vesz a keddi tiranai csúcson, amelyet az Európai Unió és a nyugat-balkáni országok vezetői részvételével tartanak – jelentette be a politikus hétfőn azt követően, hogy találkozott Miroslav Lajcakkal, az Európai Unió Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős különmegbízottjával. Korábban még arról lehetett beszámolni, hogy Vucic hezitál a részvétellel kapcsolatban.

Chancellor Scholz Receives Serbian President Vucic
Aleksandar Vucic.
Fotó: Omer Messinger

Szerbia elnöke a belgrádi közszolgálati televízió kérdésére válaszolva közölte, attól függetlenül, hogy a Nyugat-Balkán lesz a találkozó témája, és legalább húsz résztvevő fog az Oroszország elleni szankciókról, valamint a Koszovóval fenntartott viszonyról nem megfelelő módon beszélni, jó lesz, ha legalább lesz ott valaki, aki válaszolni is tud a vádaskodásokra.

Aleksandar Vucic arról is beszélt, hogy nem érti, a felek miért mindig két oldalról beszélnek, hiszen Szerbia mindent megtett, hogy a koszovói szerb kisebbséget és a békét védje. 

Ha nem mennék Tiranába, lehet, hogy semmi haszna nem lenne, és nagy károkat okozhatna az országunknak

– mondta Vucic.

Rámutatott, hogy a tiranai csúcson az európai uniós roamingdíjak eltörléséről, valamint az EU nyugat-balkáni országoknak szánt energetikai támogatásáról is szó lesz, ezek pedig a szerb állampolgárok számára jó hírek.

A szerb államfő a múlt csütörtökön „terrorista söpredéknek” nevezte Albin Kurti koszovói miniszterelnököt, és közölte, nem hajlandó elmenni az EU–Nyugat-Balkán-csúcsra, mert Koszovó vezetői is ott lesznek, és szóba kerül majd Koszovó uniós vízumliberalizációja és uniós csatlakozási kérelmének benyújtása is. Mint fogalmazott: 

A koszovói kormány olyan döntéseket hozott, amelyek Szerbia számára nem elfogadhatók. Legutóbb például egy nem Belgrád-párti szerb politikust nevezett ki kisebbségi miniszternek.

Koszovó 2008-ban vált függetlenné Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem ismeri el, és továbbra is saját déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. Az 1,81 milliós országban mintegy százezer szerb él, az ország északi részén körülbelül ötvenezer főre tehető nagyobb tömböt képeznek.