Orbán Viktor miniszterelnök az e heti uniós csúcstalálkozót előkészítő videókonferencián vett részt hétfő délelőtt – olvasható a hétfő délelőtti MTI-hírben. A csütörtöki kormányfői csúcstalálkozó előtt összeverbuvált – egyébként Charles Michel, az Európai Tanács elnöke által kezdeményezett – tárgyalásba a magyar kormányfőn kívül bekapcsolódott az észt, a finn, az ír, az osztrák, a szlovák, a cseh és a svéd miniszterelnök, valamint a bolgár államfő is. A tanácsülés előzetes napirendje szerint az EU állam- és kormányfői a többi között az orosz–ukrán háború ügyét, energetikai, gazdasági, valamint biztonsági és védelmi kérdéseket vesznek napirendre a csütörtökön kezdődő tárgyalásokon.

ORBÁN Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

A hír talán kevésbé izgalmas, mint a hozzá csatolt fotó. A magyar miniszterelnök ugyanis a videókonferencián olyan nyakkendőt vett fel, amilyenre már évek óta nem volt példa: csíkos kravátlit kötött az alkalomra. A csíkos nyakkendőt Orbán még ellenzéki politikusként kifejezetten kedvelte, sokszor viselte, ám később teljesen elhagyta, és a beszédeire, fontos alkalmakra kizárólag egyszínű nyakkendőt vett fel. 

Ezeket viszont előszeretettel váltogatta: a klasszikus, Fidesz-színeket képviselő narancssárga mellett bordó, lila, zöld, rózsaszín, vaj- és sok más szín is képviselteti magát a kormányfő gardróbjában. Csíkos viszont csak elvétve. 

Hogy mi állhat a nyakkendőstílus-váltás hátterében – esetleg valamilyen üzenetet is hordoz-e –, azt nem tudni, mindenesetre az biztos: váratlan húzásként lehet értelmezni a kormányfőtől, aki a Twitter-oldalán egy mémmel is reagált az Európai Parlamentben – amely a Magyarországnak járó uniós források befagyasztását szeretné elérni – zajló eseményekre.  

A harántcsíkos nyakkendőt egyébként ugyanúgy szokták ajánlani formális alkalmakra, mint az egyszínűt. Ha a színében vagy a csíkozásában nincsen valami váratlan vagy extravagáns, akkor a váltásnak egyszerűen olyan üzenete is lehet – ha van üzenete –, hogy „ez az alkalom, most más”.