Néhány száz koszovói szerb tüntetett kedden az észak-koszovói Zubin Potokban azért, mert a helyi választási bizottság tagjai rendőri kísérettel törtek be az önkormányzat épületébe. A koszovói rendőrség szerint teljesen jogos lépésről volt szó, az önkormányzati választást előkészítő választási bizottság tagjai kértek rendőri kíséretet.

Five explosions heard in the North of Kosovo MITROVICA, KOSOVO - DECEMBER 06: A general view of the scene as security forces take measures nearby the Municipal Elections Commission office on the northern bank of the Ibar river of Mitrovica, the northern city of Kosovo, following five explosions, multiple rifle gunshots, and air raid sirens on Tuesday, Dec 6, 2022. Vudi Xhymshiti / Anadolu Agency (Photo by Vudi Xhymshiti / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Vudi Xhymshiti / AFP

A koszovói rendőrség tájékoztatása szerint lövések és robbanások hallatszottak kedden, amikor az országos választási bizottság tagjai a koszovói szerb kisebbség által lakott településekre látogattak, sérültekről azonban nem érkeztek hírek.

A koszovói média beszámolói szerint Zubin Potokban a tiltakozók benyomultak a választási bizottság irodáiba, és ott randalíroztak, de Kosovska Mitrovica északi részén és Leposavicban is utcára vonultak az emberek. A szerb sajtó tájékoztatása szerint viszont a szerb kisebbség vezette választási irodákat éppen a rendőrök verték szét.

A szerb érdekek miatt Vucic mégis ott lesz az EU–Nyugat-Balkán-találkozón

Bár Aleksandar Vucic szerb elnök először kijelentette, hogy Koszovó részvétele miatt nem megy el a csúcstalálkozóra, végül belátta, hogy országa érdekeit képviselnie kell az Európai Unió előtt. A szerb elnök ezért hétfőn közölte, hogy ott lesz a tiranai találkozón. Vucic korábban terrorista söpredéknek nevezte a koszovói miniszterelnököt és kormányát.

Petar Petkovic, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának a vezetője nyugalomra szólította fel a koszovói szerb kisebbséget, ugyanakkor megjegyezte, hogy 

a rendőri jelenlét az erődemonstráció legdurvább formája, és csak Pristina újabb provokációjának tekinthető. 

A

koszovói vezetés egyoldalú lépésekkel akar törvényellenes és jogellenes lépéseket tenni, hogy destabilizálja a térséget

– magyarázta. A politikus a közösségi médiában azt írta: „Folytatódik (Albin) Kurti terrorja.”

Az eseményekre a Tiranában tartózkodó Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök is reagált. Azt üzente: 

A koszovói fél megsértette a kilenc éve aláírt brüsszeli megállapodást, amikor állig felfegyverzett rendőröket küldött az észak-koszovói településekre. Koszovó mindennap újabbnál újabb provokációval áll elő, és azt keresi, hogyan tudná felborítani a békét és a stabilitást.

Koszovó északi részén azért tartanak előrehozott önkormányzati választást december 18-án, mert az ott élő szerb kisebbség tagjai november első hetében úgy döntöttek, hogy kivonulnak a koszovói állam intézményeiből, tiltakozásul amiatt, hogy a pristinai hatóságok elrendelték, hogy a Szerbia által kiadott rendszámtáblákat koszovóiakra kell cserélni. Csaknem 600 szerb lépett ki a koszovói rendőrség kötelékéből, miután a pristinai belügyminiszter felfüggesztette az egyik helyi szerb rendőrségi vezetőt. Az ugyanis bejelentette, hogy a rendőrség szerb tagjai nem hajtják végre az utasítást, amely szerint előbb figyelmeztetniük, majd büntetniük is kell az autósokat, akik nem cserélik le gépkocsijuk rendszámtábláját. A szerb nemzetiségű rendőrök mellett bírák, ügyészek és hivatalnokok is felfüggesztették a munkát.

A szerbek közölték, hogy mindaddig nem térnek vissza az intézményekbe, amíg Koszovó nem teljesíti a 2013-ban brüsszeli közvetítéssel aláírt megállapodásban foglaltakat, valamint amíg nem alakítja meg a koszovói szerb önkormányzatok közösségét. Erre viszont Pristina azért nem hajlandó, mert ezzel nagyobb autonómiát biztosítana az egyébként is csak a belgrádi kormányt elismerő szerbeknek.

A pristinai vezetés viszont úgy döntött, nem vár arra, hogy visszatérjenek hivatalukba a kisebbségi szerbek, 

az előrehozott polgármester-választás kiírása mellett az üresen maradt rendőri, bírói, ügyészi és hivatalnoki tisztségeket is albánokkal fogják feltölteni 

– közölte Albin Kurti miniszterelnök. 

Nem engedhetjük meg, hogy vákuum keletkezzen a munkavégzésben

– hangsúlyozta.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét, amit Belgrád azóta sem ismer el, és továbbra is saját déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet.