Előrehozott választást írt ki a koszovói elnök azokban az észak-koszovói önkormányzatokban, amelyeknek a vezetői a Szerbia és Koszovó közötti rendszámtáblavita hevében mondtak le tíz napja – közölte a Koha Ditore című pristinai napilap kedden.

NORTH MITROVICA, KOSOVO - NOVEMBER 06: People, holding banners, gather to protest against government's "vehicle license plate" decision in North Mitrovica, Kosova on November 06, 2022.
Fotó: Erkin Keci / AFP

A Koszovó északi részén élő szerb kisebbség tagjai november első hetében úgy döntöttek, kivonulnak a koszovói állam intézményeiből, tiltakozásul amiatt, hogy a pristinai hatóságok elrendelték, hogy a Szerbia által kiadott rendszámtáblákat koszovóiakra kell cserélni.

Csaknem 600 szerb lépett ki a koszovói rendőrség kötelékéből, miután a pristinai belügyminiszter felfüggesztette az egyik helyi szerb rendőrségi vezetőt.

Az ugyanis bejelentette, hogy a karhatalom szerb tagjai nem hajtják végre az utasítást, amely szerint előbb figyelmeztetniük, majd büntetniük is kell az autósokat, akik nem cserélik le gépkocsijuk rendszámtábláját. A szerb nemzetiségű rendőrök mellett bírák, ügyészek és hivatalnokok is felfüggesztették a munkát.

A szerbek bejelentették, hogy mindaddig nem térnek vissza az intézményekbe, amíg Koszovó nem teljesíti a 2013-ban brüsszeli közvetítéssel aláírt megállapodásban foglaltakat, illetve amíg nem alakítja meg a koszovói szerb önkormányzatok közösségét. Erre viszont Pristina azért nem hajlandó, mert ezzel nagyobb autonómiát biztosítana az egyébként is csak a belgrádi kormányt elismerő szerbeknek.

Már csak egy szikra kell, és felrobban a koszovói puskaporos hordó

A koszovói szerbek elutasítják a rendszámtáblák cseréjét. Pristina és Belgrád álláspontja ismét távolodik egymástól.

A pristinai vezetés viszont úgy döntött, nem vár arra, hogy visszatérjenek hivatalukba a kisebbségi szerbek, az előrehozott polgármesterválasztás kiírása mellett az üresen maradt rendőri, bírói, ügyészi és hivatalnoki helyeket is albánokkal fogják feltölteni – közölte Albin Kurti miniszterelnök.

Nem engedhetjük meg, hogy vákuum keletkezzen a munkavégzésben

– hangsúlyozta a kormányfő.

A kormányfő arról is beszélt, hogy a parlamentben a Belgrád által támogatott Szerb Lista tíz képviselője is lemondott, és ha nem lép senki a helyükre, akkor más partnereket kell találnia a kormánykoalíciónak.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét, amelyet Belgrád azóta sem ismer el, és továbbra is saját déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet.

Aleksandar Vucic szerb elnök néhány nappal ezelőtt arról beszélt, hogy november 21-től az eddiginél is feszültebb helyzet alakulhat ki, akkor ugyanis már nemcsak figyelmeztetik az autósokat, hanem tetemes pénzbüntetésre is számíthatnak.

Jövő év április 21-től pedig a gépjárművet is elkobozhatják, ha a tulajdonos nem hajlandó lecserélni a szerb rendszámtáblát koszovóira.

Pristina elvárása szerint körülbelül tízezer jármű rendszámtábláját kell lecserélni, mert azokat még akkor adták ki, amikor Koszovó Szerbiához tartozott.

Szerbia minden kémkedő koszovói drónt le fog lőni

Belgrád beszámolója szerint az elmúlt napokban több, Koszovó irányából érkező drón is megközelített szerb katonai létesítményeket. A szerb kormányfő határozott választ ígért.