Aleksandar Vucic szerb elnök nem vesz részt a jövő heti tiranai csúcson, amelyet az és a nyugat-balkáni országok vezetői részvételével tartanak – közölte a belgrádi Pink Televízió pénteken.

Turkey President Tayyip Erdogan and Serbian Counterpart Aleksandar Vucic News Conference In Belgrade Aleksandar Vucic, Serbia's President, during a news conference at Turkey's President Tayyip Erdogan during a news conference at the Palace of Serbia in Belgrade, Serbia, on Wednesday, Sept. 7, 2022. Erdogan blamed the West's "provocative" approach to the war in Ukraine, and said Russia should "not be underestimated." Photographer: Oliver Bunic/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Bloomberg / Getty Images

A szerb elnök egy csütörtök esti interjúban jelentette ki, hogy 

nem hajlandó elmenni az EU–Nyugat-Balkán-csúcsra, mert Koszovó vezetői is ott lesznek, 

és szóba kerül majd Koszovó uniós vízumliberalizációja és uniós csatlakozási kérelmének benyújtása is. Mint mondta: a koszovói kormány olyan döntéseket hozott, amelyek Szerbia számára nem elfogadhatók, legutóbb éppen csütörtökön, amikor Albin Kurti miniszterelnök egy nem Belgrád-párti szerb politikust nevezett ki kisebbségi miniszternek.

Korábban a koszovói kormány munkájában a Belgrádhoz hű Szerb Lista politikusai vettek részt, ám ők november elején a két entitás közötti rendszámtáblavita miatt lemondtak, és elhagyták az intézményeket. Nenad Rasic, a Haladó Demokrata Párt (PDP) politikusa nem került be a parlamentbe a legutóbbi választáson, és nem ért egyet azzal, hogy a koszovói szerbeknek minden lépésüket össze kellene hangolniuk a belgrádi döntésekkel.

Aleksandar Vucic az interjúban terrorista söpredéknek nevezte Albin Kurtit, és kijelentette: a lehető legrosszabb döntést hozta meg, amikor „ezt a legalja bitangot” nevezte ki miniszternek. 

Véleménye szerint ez is azt jelzi, hogy Albin Kurti azt szeretné elérni, hogy ne maradjanak szerbek Koszovóban.

Koszovó 2008-ban vált függetlenné Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem ismeri el, és továbbra is saját déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. Koszovóban mintegy százezer szerb él, az ország északi részén körülbelül ötvenezer főre tehető nagyobb tömböt képeznek.