Az új-zélandi parlament kedden elfogadott egy törvényt, amelynek értelmében többé nem vásárolhatnak dohányterméket azok, akik 2009-ben vagy azután születtek. A törvényt megszegőket akár 150 ezer új-zélandi dollár (több mint 37 millió forint) pénzbírsággal is sújthatják.

No Smoking Sign on street, Új-Zéland,
Fotó: Getty Images

A tilalom a 2009. január 1-jén vagy azután születettek egész életében fennmarad.

A szabályozás keretében csökkentették a dohánytermékek maximálisan megengedett nikotintartalmát, és rögzítették, hogy 2023 végéig hatezerről hatszázra apad a dohányboltok száma.

Az új-zélandi kormány célja, hogy 2025-ig teljesen felszámolja a dohányzást az országban.

Nincs jó érv arra, hogy miért engedélyezzük egy olyan termék árusítását, amelyik a használóinak felét megöli

– mutatott rá Ayesha Verrall egészségügyi miniszter.

Dohányzás: a kétlépcsős leszoktatás hatékonyabb a gyógyszereknél

A Budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatója, dr. Toldy-Schedel Emil a Füstmentes város elnevezésű kampány kezdetén a VG-nek többek között arról is beszélt, változtatni kell azon, hogy ma Magyarországon az egészségügy inkább betegségügy.

Verrall szerint az egészségügyi rendszer ötmilliárd dollárt spórolhat azon, hogy nem kell kezelnie a dohányzás miatt kialakuló betegségeket, és emberek ezrei élhetnek hosszabb, egészségesebb életet a tilalomnak köszönhetően.

A törvényhozók 76-43 arányban fogadták el az új szabályozást, amelyet a libertariánus ACT párt gazdasági megfontolásokra hivatkozva hevesen bírált, kikelve az emberek „állami pátyolgatása” ellen.

Új-Zélandnál csak Bhutánban szigorúbbak a törvények, amely 2010-ben teljesen betiltotta a cigaretta árusítását.

A most bevezetésre kerülő szabályozás kizárólag a hagyományos égéssel és füsttel járó dohánytermékekre vonatkozik, a füstmentes technológiákra - mint az e-cigaretta és a hevítéses dohánytermék – nem. Az új-zélandi kormány és egészségügyi minisztérium támogatja a dohányzással kapcsolatos ártalomcsökkentés koncepcióját, és a hagyományos dohánytermékekről füstmentes technológiákra történő váltást azon felnőtt dohányzók esetében, akik egyébként folytatnák a dohányzást. Az egészségügyi minisztérium elismeri, hogy azok a dohányzók, akik alternatív dohánytermékekre váltanak „nagy valószínűséggel csökkentik az egészségüket és a körülöttük lévők egészségét érintő kockázatokat".

A legfrissebb statisztikák szerint az új-zélandi felnőtt lakosság 8 százaléka dohányzik naponta, tíz évvel korábban még 16 százalék volt ez az arány. Eközben az elektromos cigarettát a felnőttek 8,3 százaléka használja mindennap, míg számuk hat évvel ezelőtt az 1 százalékot sem érte el.

A dohányosok aránya továbbra is magas (20 százalék körüli) az őslakos maorik körében.