Hétfőn letartóztatták Szicíliában a legveszélyesebb olasz maffiafőnököt, Matteo Messina Denarót, majd a carabinierik a Cosa Nostra fészkét is kifüstölték, és mindezt az olasz közbiztonságot és közéletet már harmadik évszázada mérgező maffiára mért pusztító csapásként értékeli a média. Hatalmas lépés, de nem érdemes azt gondolni, hogy ezzel az olaszok leszámoltak a szicíliai szervezett bűnözéssel: már rég jelen van egy másik nagy hatalmú, egész Európát, sőt a világot is beszövő hálózat: a Ndrangheta.

Italy's Most Wanted Mafia Boss Matteo Messina Denaro Arrested In Sicily BARI, ITALY - JANUARY 17: Italian newspapers with the news of fugitive Matteo Messina Denaro's arrest on January 17, 2023 in Bari, Italy. Matteo Messina Denaro was arrested at a private clinic in Palermo, Sicily on 16 January after being on the run for 30 years. The 60 year-old is considered the successor of the historic leaders of Cosa Nostra. (Photo by Donato Fasano/Getty Images)
Fotó: Donato Fasano

A drogkereskedő klánok hálózatára épülő, calabriai gyökerű szervezet nem későbbi a maffiánál, gyökerei egészen a 18. századra nyúlnak vissza, s mára a világ egyik legerősebb szervezett bűnözői csoportjává vált, a 21. századra a Cosa Nostrát is lekörözte. 

A nevük magyar nyelvérzékkel nehezebben megjegyezhető, mint a Cosa Nostráé, de alighanem hozzá kell szoknunk. Görög eredetű – ami a Szicília történetét ismerők számára nem meglepő, az összetett szó eredetileg „bátor embert” jelent. (Hasonló jelentése volt egyébként a szicíliai nyelvben a mafiusu – az olaszban mafioso – szónak is, amely azonban egyben az így nevezett férfi arrogáns voltára is utalt.)

A Cosa Nostra már az 1990-es évek óta hanyatlik, a most elfogott 60 esztendős Denaro körülbelül azóta bujkál, és csak úgy tudták elkapni, hogy a szindikátus hagyományos székhelyén, Palermóban rákkezelésre ment egy klinikára. Álnéven jelentkezett be, de ez nem óvta meg a lebukástól a sajtóban az utolsó élő keresztapaként, a főnökök főnökeként, vagy egyszerűen az Ördög néven emlegetett maffiavezért.

Denaro a Cosa Nostra „mészárló szárnyát” vezette, olyan kegyetlenségeket tulajdonítanak neki, mint hogy savban oldott fel egy 12 éves gyereket, egy maffia elleni tanúskodást vállaló férfi fiát. A The Sun című brit lap így idézte Nicola Di Matteót, a meggyilkolt fiú bátyját: „Olvastam, hogy beteg. Remélem, minél hosszabb ideig él, hogy hosszan szenvedhessen, ahogy a testvérem is, egy ártatlan kisfiú.”

Az, hogy Denarót ilyen sokáig nem fogták el, a Cosa Nostra hatalmát mutatta – mondta az FT-nek Federico Cafiero De Raho, aki az olasz maffia és terrorizmus elleni ügyész volt 2017 és 2022 között. 

A letartóztatása megtörte ezt a hatalmat

– tette hozzá. 

A maffiafőnök egyébként a hírhedt Salvatore Toto Riina mellett egyike volt az 1992-es palermói merénylet megszervezőinek, amelyben megölték Giovanni Falcone és Paolo Borsellino maffia ellen küzdő ügyészeket. Denarónak, akit a távollétében zajlott tárgyalásokon többszörös életfogytiglanra ítéltek,  valamikor nagy befolyása volt a nemzetközi kábítószer-kereskedelemre, de már rég kiszorította erről a piacról a Ndrangheta.

Az üzlet természetét tekintve nem meglepő módon nehéz felmérni a Ndrangheta méretét, mindenesetre az Europol 2013-ban már 44 milliárd dollárra (17 ezermilliárd forintra) becsülte az általuk lebonyolított éves forgalmat, ami nagyobb, mint a McDonald’s éttermek és a Deutsche Bank összesített forgalma – szemléltette a dimenziót egy két évvel ezelőtti cikkében a Financial Times.  

Akár a többi maffiaszerű szervezet, a Ndrangheta sem báránykákból áll, eszköztárukhoz hozzátartozik a kínzás, a csalás és a fegyvercsempészet is.

A szakértők dicsérik az olasz hatóságokat Denaro lekapcsolásáért, hiszen egy maffiafőnököt a saját maga ellenőrizte területen nagyon nehéz elfogni, ugyanakkor felmerül a kérdés, egy maffiafőnök elfogásakor nem egyszerűen annyi történik-e, hogy más lép a helyébe.

Ha meg akarunk szabadulni a szicíliai maffiától, a gyökerekig kell visszamenni, a létezése mély gazdasági, politikai és társadalmi okaiig

– idézte a Financial Times Federico Veresét, az Oxfordi Egyetem kriminológia professzorát. „Az olasz állam egész jó abban, hogy megtámadja ezeket az embereket, de az olasz politikai osztállyal egyetemben ennél tovább nem nagyon megy” – mondta.