Nem mindennapi sikert könyvelhetett el az olasz rendőrség hétfőn. Szicíliában ugyanis 30 évnyi bujkálást követően letartóztatták Olaszország legkeresettebb maffiafőnökét, Matteo Messina Denarót – adta hírül a BBC.

Mario Messina Denaro maffiavezér
Matteo Messina Denaro, szicíliai maffiavezér.
Fotó: AFP (archív)

Messina Denarót a rendőrség közleménye szerint Szicília fővárosában, Palermóban, egy magánklinikán vették őrizetbe. Az olasz média arról számolt be, hogy a maffiafőnök éppen kezelés alatt állt, amikor nem sokkal 10 óra előtt letartóztatták.

A 60 éves, az alvilágban a Diabolik és U' Seccu (A keszeg), valamint a Láthatatlan névvel is ismert férfi a vádak szerint a hírhedt Cosa Nostra maffiacsalád feje.

Korábban bíróság elé állították, és távollétében életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték számos, a maffia által elkövetett gyilkosság miatt.

Ezek közé tartozik Giovanni Falcone és Paolo Borsellino maffiaellenes ügyészek 1992-es meggyilkolása, az 1993-as, több halálos áldozatot követelő milánói, firenzei és római robbantásos merényletek, valamint egy maffiózó 11 éves fiának elrablása, megkínzása és megölése – a maffiózóból később fontos koronatanú lett.

Ez nagy győzelem az állam számára

– nyilatkozta a letartóztatással kapcsolatban Giorgia Meloni olasz miniszterelnök.

Ennél hosszabb idő csak egy korábbi maffiafőnök, a 2016-ban elhunyt Bernardo Provenzano elfogásához kellett, akit 38 év bujkálás után 2006-ban egy Palermo közeli tanyán tartóztattak le.

A Sinaloa kartell őrjöngésbe kezdett Mexikóban, miután elfogták az Egér néven ismert bandavezérüket

A mexikói biztonsági erők három tagja életét vesztette a mexikói Sinaloa államban kitört zavargásokban, miután letartóztatták a hírhedt drogbáró El Chapo (a Köpcös) fiát. A Köpcös néven ismert Joaquín Guzmán a világ egyik legbefolyásosabb drogbárója volt, a Sinaloa kartellt vezette. 2016-ban fogták el, majd 2019-ben életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték az Egyesült Államokban.