Elfogadhatatlan és tűrhetetlen a bizottsági döntés 

– értékelte a kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter az Európai Bizottság azon döntését, hogy az alapítványi egyetemek nem vehetnek részt az Erasmus+ és a Horizon Europe pályázatain, mert az intézményeket fenntartó alapítványokban kormánypárti politikusok is vannak.

Gulyás Gergely azonban jelezte, ha kell, akkor

a kormány kifizeti az ösztöndíjakat.

Hangsúlyozta, semmilyen alapja nincs azoknak a vádaknak, amiket megfogalmaztak a kabinettel szemben, pontosan úgy jártak el, hogy az Európai Bizottság kérte.

20220622 Békéscsaba Erasmus Kovács Ákos képen Kovács Ákos az Erasmus program arca fotó Für Henrik FH Békés Megyei Hírlap
20220622 Békéscsaba 

Erasmus Kovács Ákos 

képen Kovács Ákos az Erasmus program arca 

fotó Für Henrik FH Békés Megyei Hírlap
Fotó: Für Henrik / Békés Megyei Hírlap

Az alapítványi egyetemek is a zsebükbe nyúlnának

A Budapesti Corvinus Egyetem friss közlése szerint szükség esetén– a fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány támogatásával – kész biztosítani a 2024/25-ös tanévre a hallgatói kiutazások költségeit. Az Erasmus+-program lehetőségeit leginkább kihasználó egyetemek között van a Corvinus:

tanévenként nagyságrendileg 500 diák gazdagodott uniós támogatással külföldi tapasztalatokkal, ezzel versenyelőnyt szereztek a későbbi munkaerőpiaci belépéshez. 

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szintén arról határozott, hogy amennyiben a források a jövőben nem állnak rendelkezésre a megszokott módon, úgy saját forrásból és hatáskörben dolgozza ki az intézmény nemzetközi mobilitási programját. 

„A nemzetközi légkör és a nemzetközileg elismert képzés tanulóink számára nem egy lehetőség, hanem a MATE garanciája képzésük értékére. Hallgatóink ehhez fűződő érdekét és jogát semmilyen kényszerítő körülmény nem csorbíthatja, 

ezért intézményünk megkezdte a tárgyalásokat annak érdekében, hogy amennyiben a magyar felsőoktatás számára kedvezőtlen döntés születik az Erasmus+ ügyében, úgy azonnal át tudja venni a helyét saját nemzetközi mobilitási programunk”

 – mondta dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora. 

A Szegedi Tudományegyetemet működtető alapítvány kuratóriumának elnöke a szeged.hu-nak azt nyilatkozta, hogy saját forrásból fedezné az ösztöndíjakat. Szabó Gábor azonban azt is közölte, hogy az intézmény egyelőre nem kapott hivatalos értesítést az Európai Bizottság döntéséről, miszerint felfüggesztik az Erasmus+ és a Horizon Europe pályázatait. 

A Soproni Egyetem közlése szerint minden körülmények között biztosítja hallgatói és oktatói számára a külföldi ta­nul­mányokhoz és az oktatói munka folytatásához szükséges ösztöndíjakat. 

A testület eddig nem kifogásolta, hogy politikusok ülnek a kuratóriumokban

Navracsics Tibor korábban úgy fogalmazott, hogy az uniós pénzekről szóló vitákban nem kifogásolta az Európi Bizottság, hogy politikusok ülnek az egyetemek alapítványi kuratóriumaiban, ugyanakkor az uniós testület azt állítja, hogy már korábban jelezte a kormánynak: aggályos a fideszes vezetők részvétele az intézményeket fenntartó alapítványokban. 

Ezért az Európai Bizottság decemberben levélben értesítette a testület szolgálatait és a pénzek kezelésével megbízott nemzeti hatóságokat, hogy az alapítványi tulajdonú egyetemek nem kaphatnak 2022. december 15. után elbírált pályázati pénzeket az unió által fizetett Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogramból, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból. 

Az Erasmus+ 2020-ban több mint 22 ezer magyar diákot érintett, amire az EU 40,45 millió eurót adott.