Megtartotta idei első kormányülését Orbán Viktor miniszterelnök, a kormányfő közösségi oldalán közzétett bejegyzésben azt írta, hogy a veszélyek korába léptünk, a járvány után a háborúval és a nyomában járó gazdasági és energiaválsággal kell megküzdenünk. Hozzátette azt is: a kabinet a nagy célokat ebben a helyzetben sem adta fel, azért fogadtak el rezsivédelmi költségvetést, hogy megvédjék a családokat és elkerüljük az európai recessziót.

Mindez arra utalhat, hogy a tegnapi kormányülés napirendjén főként gazdaság- és energiapolitikai kérdések szerepelhettek. De vélhetően szó esik a mostani kormányinfón az uniós forrásokról, az Erasmus-pályázatok ügyéről és arról is, hogy mikor indulhat el a pedagógusok régóta várt bérrendezése.

GULYÁS Gergely; SZENTKIRÁLYI Alexandra Budapest, 2022. november 9.Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. november 9-én.MTI/Soós Lajos
Fotó: Soós Lajos / MTI

Ami az Erasmus-ügyben történik az Európai Bizottság részéről, az elfogadhatatlan és tűrhetetlen – kezdte a kormányinfót Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A tárcavezető hozzátette, úgy jártak el a megállapodás aláírása előtt, ahogy Brüsszel kérte, sőt Magyarország szigorúbb összeférhetetlenségi szabályokra is kész lett volna.

Jelezte, hogy a kormány az Erasmus-ösztöndíjakat kifizeti.

Viszont ha az egyeztetések nem vezetnek eredményre, akkor a kabinet az Európai Bírósághoz fordul. A közérdekű vagyonkezelő alapítványok esetén vannak jelentős eredmények, például a külföldi hallgatók száma is emelkedett. Emellett a magyar egyetemek is előreléptek a felsőoktatási rangsorokban. Hangsúlyozta, semmilyen alapjuk nincs azoknak a vádaknak, amelyeket megfogalmaztak a kormánnyal szemben, pontosan úgy jártak el, ahogy az Európai Bizottság kérte.

Gazdasági kérdések és költségvetés volt a kormányülés napirendjén

A kabinet benyújtja a költségvetést az Országgyűlésnek, és a parlament márciusban elfogadhatja. Jelezte, alaptalanok voltak azok a riogatások, amelyek csődöt vizionáltak. Tavaly a 4,5 százalékos lehetett, de csökkent a költségvetés hiánya és az szintje is. A reálbérek 4,3 százalékkal nőttek novemberig, 2010 óta pedig 77 százalékkal, ez az unóban a hatodik legmagasabb szint. Az utolsó negyedévben az OECD adatai szerint 2022 harmadik negyedévében egyedül Magyarországon nőttek a reálbérek. Eközben foglalkoztatási rekordot ért el hazánk, több mint 4,7 millióan dolgoznak. 

A forint árfolyamát sikerült stabilizálni

– tette hozzá Gulyás. A költségvetésről azt mondta, hogy az idei a rezsivédelem költségvetése, az a céljuk, hogy az idén a reálbérek és a nyugdíjak is növekedjenek. A legfontosabb ugyanakkor, hogy Magyarország elkerülje a recessziót, ha ez sikerül, akkor fenn tudják tartani a rezsicsökkentést, amivel minden háztartás 181 ezer forintot tud spórolni. A rezsivédelmi alap több mint 2600 milliárdot biztosít a családoknak és az állami intézményeknek.

Másfél százalékos GDP-növekedésre van esély, amely az elemzők szerint is elérhető.

– mondta, hozzátéve, hogy a legfontosabb célokról nem mondanak le, a családtámogatások tovább bővítik, csakúgy, mint a 30 év alatti nők szja-kedvezményét. Emellett a költségvetés biztosítja a 13. havi kifizetését, az átlagnyugdíj az idén 208 ezer forintra emelkedik a miniszter szerint, a költségvetésnek több mint 6000 milliárdos kiadás éves szinten a nyugdíjak kifizetése.

Korrupciós botrányban dagonyázik az Európai Parlament

Az Európai Parlament korrupciós botrányban dagonyázik – mondta a tárcavezető a parlamentet sújtó korrupciós ügyről, hozzátéve, hogy nem maradhat fenn a továbbiakban a jelenlegi vagyonnyilatkozat-tételi rendszer, ezért javasolják a magyar gyakorlat átvételét.

Kiáll a kormány Izrael mellett, ha igazságtalanság éri

Nagy ívű haderőfejlesztés zajlik Magyarországon, amelynek része lehet az Izraellel való együttműködés Gulyás Gergely hangsúlyozta: kiállnak Izrael mellett, ha igazságtalan állásfoglalást fogadnak el velük szemben.

Nem igényeltek állami támogatást a DK-s kerületek

Ha valaki nem ül le a kormánnyal tárgyalni, akkor az nem igényli az állam támogatását – mondta arra a kérdésre, hogy bizonyos kerületek és települések vezetői miért nem tárgyaltak a kabinettel. A tárcavezető szerint ugyanakkor örömteli, hogy a legtöbb ellenzéki önkormányzat mégis fontosnak tartotta, hogy egyeztessen a kormánnyal.

Sokkal drágább az LNG, mint az orosz gáz

Hatvan-hetven eurónál nem lehet olcsóbb a gáz ára LNG esetén a tárcavezető szerint, szemben a korábbi 15-20 euróval, ennek az európai háztartások lesznek az elszenvedői.

Kárpátalját meg kell védeni a háborútól

Még mindig több mint százezer magyar él Kárpátalján, ezért Magyarország fegyverszállításokban nem vesz részt. Kárpátalját meg kell védeni a háborútól – szögezte le. 

Jogszerű tiltakozást kért a kabinet a pedagógusoktól

Azt kérték a tanári érdekképviseletektől, hogy jogszerű formáját válasszák a tiltakozásnak. A kormány nagyra becsüli a tanárok munkáját, és egyet is értünk azzal, hogy a bérüket emelni kell. „Azt reméljük, hogy január elsejétől ez az emelés visszamenőlegesen megtörténik” – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy ez az uniós forrásoktól is függ.

Nyitott a kormány az önkormányzatokkal való egyeztetésre

Ha szükséges, a kabinet tárgyal az önkormányzatokkal, mondta arra a kérdésre, hogy számíthatnak-e újabb támogatásra az önkormányzatok. Nyitottak a további egyeztetésre, de ez függ az energiaáraktól és a költségvetés helyzetétől. Nem csak Budapesttel, a megyei jogú önkormányzatokkal sem tárgyalt a kormány.

„Nem tudjuk, hogy a bizottság mit akar”

A bizottság a tanácsnak írt összefoglalójában elismerte, hogy Magyarország a javaslatok alapján módosította az alapítványok esetében az összeférhetetlenségi szabályokat, de mint mondta, „nem tudjuk, hogy most a bizottság mit akar”.

A fürdőket is támogathatja a kormány?

Tárgyal a kormány a fürdőkkel, de a mostani energiaintenzív kkv-támogatási programjának kiterjesztése még nem érinti őket. 

Abszurd, hogy nem lehet átkelni a Lánchídon 

Továbbra is abszurd, hogy a gyalogos- és autós forgalom elől korlátozva van a Lánchíd – mondta a miniszter, szerinte nem jó megoldás, hogy 3 kilométeren keresztül Budapesten nem lehet átkelni a Dunán. Hangsúlyozta, hogy ez a józan ésszel és a környezetvédelemmel is szemben áll.

GULYÁS Gergely; SZENTKIRÁLYI Alexandra Budapest, 2023. január 12.Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. január 12-én.MTI/Bruzák Noémi Budapest, 2023. január 12.
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. január 12-én.
MTI/Bruzák Noémi
Fotó: Bruzák Noémi / MTI Fotószerkesztőség 

Nyitott rá a kabinet, hogy a kuratóriumokban ne legyenek kormánytagok

A kormány nem tud senkit visszahívni a kuratóriumokból, olyan összeférhetetlenségi szabályt el tudnak fogadni, hogy nem maradhat bennük kormánytag, erre korábban is nyitottak lettek volna. Ugyanakkor megismételte, nem tudják, hogy mit akar a bizottság, korábban nem volt ilyen kérés. Szerinte az országot érte méltánytalanság, a legnagyobb jóhiszeműséggel tárgyaltak, erre adtak egy szöveget, amelyet a kormány elfogadott, majd ezek után szabnak ki szankciókat.

Ha magasabb lesz az a nyugdíjasok újabb emelést kapnak

Világos szabályai vannak a nyugdíjemelésnek, reálnyugdíj-csökkenés nem következhet be – hangsúlyozta. Ha a 15 százalékos emelés fölött lesz az infláció, akkor a különbözetet kifizetik legkésőbb novemberben. Bízik benne, hogy 15 százaléknál nem lesz nagyobb az infláció, szerinte erre jó esély van. A pénzromlás várhatóan csökken az idén, az év végére egy számjegyű lehet.

Elfogadta Brüsszel a magyar összeférhetetlenségi szabályokat az egyetemi alapítványoknál

Készen álltunk arra, hogy a politikai tisztviselőket kivegyük a kuratóriumokból, mondta a miniszter, aki szerint azért fogadták el az összeférhetetlenségi szabályokat, mert azokat elfogadta az Európai Bizottság, amely most kifejezetten inkorrekten jár el. A miniszter több példát is felhozott, CDU-s, illetve CSU-s képviselők mellett a müncheni főpolgármester is egyetemi alapítvány kuratóriumában ül.

Buta és felelőtlen 

Felelőtlen és buta mondatok – így kommentálta Karácsony Gergely főpolgármester kijelentéseit, aki kijevi tartózkodása alatt kritizálta a kormányt.

Továbbra is jöhetnek korlátlanul a kínaiak 

Nem korlátozza a kormány a kínaiak beutazását – válaszolta újságírói kérdésre Gulyás Gergely.

Az enyhe télnek köszönhető a gáz árának csökkenése

Az enyhe tél miatt vannak teli a gáztárolók, a magyar töltöttségi szint 70 százalék körül van. A miniszter szerint ez azért nagy teljesítmény, mert nekünk van a harmadik legnagyobb kapacitásunk. Ez is magyarázza a gáz árának csökkenését.

Nincs beleszólása az oktatáspolitikába Brüsszelnek

Az oktatás belügy, a gyermekvédelmi törvény célján a kormány nem hajlandó változtatni – szögezte le.

Kiszállhat Magyarország a 2024-es kézilabda-Eb rendezéséből

Olyan jelentős költségei vannak a rendezésnek, hogy vélhetően Magyarország kiszáll belőle,

– erősítette meg azt a hírt, hogy hazánk kiszállhat a 2024-es kézilabda-Eb rendezéséből, amelyet együtt szervezett volna Ausztriával és Svájccal.

Egyelőre csak arról van döntés, hogy április 30-ig maradnak érvényben az árstopok

A kormány azért vezette be az árstopokat, mert úgy gondolja, hogy a legszegényebbeket segíti, ugyanakkor tisztában vannak a negatív hatásokkal. Egyelőre csak arról döntöttek, hogy április 30-ig maradnak érvényben. 

Az orosz gázforrás megőrzése a diverzifikáció része

Mi tettük a legtöbbet, hogy diverzifikáljuk a gázforrásokat – válaszolta újságírói kérdésre, hozzátéve, hogy 2010-ben két, ma hat interkonnektor köti össze a szomszédos országokat. Hangsúlyozta, hogy a diverzifikáció része az orosz gázforrás megőrzése, szerinte minél több forrásra van szükség.

Két lépcsőben 40 százalékkal emelkedik az egészségügyi szakdolgozók bére

Két ütemben növelik az egészségügyi dolgozók fizetését, előbb júniusban, majd 2024 márciusában. Ez a miniszter szerint 40 százalékos béremelést takar összességében. 

Megalapozatlan félelmek a debreceni Catl beruházása körül

Megalapozatlanok a félelmek a debreceni Catl beruházása körül – mondta annak kapcsán, hogy a héten lakossági fórumot tartottak a kínai beruházás miatt, és sokan nemtetszésüknek adtak hangot. A tárcavezető szerint egy ekkora beruházás esetén nem szokatlan, hogy félelmek vannak, de szerinte rémhírkeltés is zajlik.