Már 11 ukrán tisztviselő mondott le a posztjáról, vagy lett elbocsátva a kijevi korrupcióellenes hadjárat következtében. Az ukrán politikai vezetésben terjedő botrányok miatt egyes amerikai politikusok már az Ukrajnának szánt segélyek korlátozását követelik. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt ígéri, hogy helyreállítja az emberek bizalmát a kormányban, de a súlyos vádak miatt ez nem lesz egyszerű feladat.

LVIV, UKRAINE - JANUARY 11: President of Ukraine Volodymyr Zelenskyi during a press conference following the tripartite meeting on January 11, 2023 in Lviv, Ukraine. Ukrainian president Volodymyr Zelensky met with Polish president Andrzej Duda and Lithuanian leader Gitanas Nauseda in Lviv. The meeting took place in the Pototsky Palace, where Zelenskyi, Duda and Nauseda signed a joint statement of the presidents of the Lublin triangle. During the visit, Duda said that Ukraine would receive a company of German Leopard tanks from Poland.
Fotó: Stanislav Ivanov / AFP

A korrupciós botrányt az ukrán Ukrajinszka Pravda hírportál oknyomozó újságírója tárta fel. Egy korábban megjelent cikkében felfedte, hogy egy magas rangú tisztviselő személyi edzőjének cége több millió eurót kapott a háború kitörése óta. A botrányban a hírek szerint Zelenszkij elnök hivatalvezető-helyettese is érintett. Kirilo Timosenko két hónappal azután mondott le, hogy Mikhajil Tkach egy cikkében arról írt, hogy a családját egy luxusingatlanba költöztette. A tényfeltáró cikkben olyan felvételek is szerepelnek, amelyeken Timosenko egy drága Porschét vezet. Az ukrán politikus tagadta a vádakat.

A cikk hatására a közvélemény a politikai vezetés ellen fordult. A lakosságot felháborította, hogy a háború közepén a képviselők a saját zsebüket tömik, ahelyett, hogy minden eurót az ország túlélésére fordítanának. Az ügy a nemzetközi közösséget is felháborította, hiszen több milliárd euró támogatás érkezett Ukrajnába az Oroszország elleni harc és az ország újjáépítésének finanszírozására.

Ez nem csak egy átlagos év az ország életében, Ukrajna fennmaradása a tét. Minden korrupt politikusnak távoznia kell, aki a saját érdekeit az ország elé helyezte

– írta Tkach.

A BBC arról írt , hogy Ukrajnában a korrupció egy állandó jelenség, amióta 31 évvel ezelőtt az ország függetlenné vált. A lakosság végül 2014-ben leváltotta a Moszkvához hűséges kormányt, ekkor sokan bíztak benne, hogy az országban felszámolják a politikai visszaéléseket. Ekkorra felálltak az új korrupcióellenes ügynökségek az országban, megreformálták a kormány kiadásairól szóló jelentéseket, új rendőrséget állítottak fel, és szigorúbban ellenőrizték a politikusok vagyonnyilatkozatait. Ezeknek az intézkedéseknek a hatásaival az és az Egyesült államok nem volt elégedett, azonban az aggodalmakat lesöpörte az asztalról az orosz invázió. 

Egyelőre nem világos, hogy a frissen feszínre került korrupciós botrány milyen hatással lesz az ukrán kormányra és az államfőre, Volodimir Zelenszkijre.