Közélet

Újabb magas rangú ukrán tisztségviselőnek kellett távoznia a korrupciós botrány miatt

Az ukrán védelmi minisztérium újabb magas rangú tisztségviselőjének kellett távoznia a katonáknak szánt ellátmány túlárazott vásárlásával kapcsolatban kitört botrány miatt.

A korrupciós botrány miatt elbocsátották a védelmi minisztérium beszerzési osztályának igazgatóját, Bohdan Hmelnickijt Anasztaszija Radina is - jelentette be az ukrán parlament korrupcióellenes bizottságának vezetője szerda este a Facebookon.

Fotó: Anasztaszija Radina / Twitter

Korábban Vjacseszlav Sapovalov védelmi miniszterhelyettes már lemondott az ügy miatt. A botrány a hét végén pattant ki, amikor a médiában olyan hírek jelentek meg, amelyek szerint a védelmi minisztérium a kiskereskedelmi áraknál akár háromszor magasabb áron vásárolt ellátmányt a katonái számára.

Radina szerint Olekszij Reznyikov védelmi miniszter, aki hétfőn még cáfolta a médiajelentéseket, a parlamentben nem indítványozott jogi lépéseket a korrupciógyanú hírét közlő lapok ellen, viszont elismerte, hogy néhány szerződés hibás volt, és közölte, hogy ezeket felülvizsgálják és kijavítják.

A szerződésekben szereplő beszerzési árak eltértek a piaci áraktól – mondta Radina. De a szerződések még nem léptek hatályba.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfő esti videóbeszédében jelezte, hogy a héten személyi változások lesznek a kormányban, a régiókban és a biztonsági erők különböző szintű vezetői posztjain korrupciós vádak miatt. Kedden több magas rangú ukrán tisztségviselő is bejelentette távozását tisztségéből. Közöttük volt Vjacseszlav Sapovalov védelmi miniszterhelyettes, aki a fegyveres erők logisztikai támogatásáért felelt, valamint Kirilo Timosenko, az elnöki adminisztráció helyettes vezetője és Olekszij Szimonenko főügyészhelyettes is.

A szakértők szerint az állhat a háttérben, hogy Zelenszkij egy évvel az elnökválasztás előtt nem akarja, hogy hivatalára a korrupció árnya vetüljön. Közben szerdán Andrij Kosztyin ukrán főállamügyész „saját kérésükre” felmentette hivatalukból Kirovohrad, Zaporizzsja, Poltava, Szumi és Csernyihiv megyék főügyészeit.

Sorra hullanak a fejek az ukrán kormányban – súlyos korrupció állhat a háttérben

Hat kormánytagot és öt kormányzót menesztett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

 

 

korrupció Ukrajna védelmi minisztérium
Kapcsolódó cikkek