A Fehér Ház szóvivője megerősítette, John Biden, az Egyesült Államok elnöke nem vesz részt XVI. Benedek emeritus pápa csütörtöki temetésén. Karine Jean-Pierre azt mondta, hogy az Egyesült Államok szentszéki nagykövete, Joe Donnelly képviseli az országot az eseményen, összhangban a néhai pápa és a Vatikán kívánságával.

Italy - Religion - Pope Benedict XVI
Pope Benedict XVI presides over his general weekly audience in St. Peter's Square at the Vatican (Photo by Alessandra Benedetti/Corbis via Getty Images) Biden
Fotó: Getty Images

Bár a szóvivő nem tett említést arról, Biden miért nem utazik el a Vatikánba, amerikai lapok azt állítják, hogy a kérés talán nem csupán Donnelly jelenlétére vonatkozhatott, hanem arra is, hogy az elnök ne vegyen részt a temetésen – ezt a hivatalos szervek nem erősítették meg. A Catholic News Agency kiemeli, XVI. Benedek kérésének megfelelően egyszerű szertartást rendeznek, és csupán Olaszország és Németország delegációja kapott hivatalos meghívót, ám nem hivatalos minőségében számos ország vezetője utazott Rómába, többek között Orbán Viktor miniszterelnök és Novák Katalin köztársasági elnök. 

Mit jelent az emeritus pápa elhunyta a katolikus egyháznak?

Kánonjogi értelemben és az egyház belső viszonyait tekintve XVI. Benedek lemondása precedens nélküli helyzetet teremtett annak idején.

Jean-Pierre hozzátette, Biden csatlakozik a katolikusokhoz szerte a világon, osztozik a gyászukban. Mindig emlékezni fog a 95 évesen elhunyt pápa nagylelkűségére és a tartalmas beszélgetésre, amelyet akkor folytattak, amikor 2011-ben a Vatikánban járt. Amerikai lapok viszont nem felejtették el megemlíteni, hogy

Bidennek nincs jó viszonya az egyházzal, mert bár hívő katolikusnak tartja magát, támogatja az abortuszt és az azonos neműek házasságát is.

Amikor 2021 októberében Biden és felesége találkozott Ferenc pápával, az elnöktől megkérdezték, szóba került-e az abortuszpárti politikája, amire csak annyit felelt, „a pápa boldog, amiért jó katolikus vagyok”.

US President Biden Arrives At Vatican To Meet Pope Francis
Fotó: Vatican Pool / Getty Images

Biden állítása szerint még a politikai döntéseiben is fontos iránymutatóként tekint a hitére, rendszeresen jár misére, ám az abortusszal kapcsolatos álláspontja mindig is éles támadásokat váltott ki a konzervatív katolikus közösségből, sőt, a helyi püspökök még azt is a napirendi pontok közé vették, hogy kizárják az elnököt a szentáldozásból. Ezt a lépést Ferenc pápa sohasem támogatta, mert ugyan ellenzi az abortuszt, nem utasítja el azokat a politikai vezetőket, akik másképp gondolkoznak.