Közélet

Körbevették az oroszok Bahmutot

Az oroszok szerint Szoledar stratégiai fontosságú település, az elfoglalása új lehetőségeket nyit meg.

Körülzárták Bahmut városát az orosz csapatok a Donyecki Népköztársaság élén álló Gyenisz Pusilin tanácsadója, Igor Kimakovszki szerint. Az egyes csatornának nyilatkozó tanácsadó szerint Szoledar korábban is csaknem teljesen orosz kézen volt, ám egy előkészített akció eredményeként sikerült elvágni a városban található ukránokat az ellátástól.

Ukraine soldier is ready to shoot Ukraine soldier is ready to shoot from the knee
Fotó: Cavan Images

Kimakovszki szerint nagyjából hasonló a helyzet Bahmut esetén is, amelyet mindkét irányból közelítenek a támadó ékek, miközben a tüzérség is szinte teljesen körülvette a várost.

Korábban a Wagner élén álló Jevgenyij Prigozsin arról beszélt, hogy már Szoledar teljes területe orosz kézen van, egyedül a városközpontban kialakult katlannál zajlanak még a harcok – emlékeztet a Ria Novosztyi. Az orosz hadügyminisztérium szerint légi szállítású erők észak és dél felől is blokád alá vették a várost, miközben a rohamcsapatok a településen harcolnak. Pusilin arra hívta fel a figyelmet, hogy a település elestével Bahmut elfoglalásának az esélye is többszörösére nő. 

Szoledar stratégiai fontosságú, mivel a BahmutàSzeverszk közötti ukrán védelmi vonal közepén fekszik, az eleste elvágná a közvetlen utánpótlási útvonalakat Bahmut és Szeverszk között.

 

Szoledár Jevgenyij Prigozsin Gyenisz Pusilin Bahmut
Kapcsolódó cikkek