A lemondását fontolgatja Christine Lambrecht német hadügyminiszter, miután több hibás döntése aláásta a hitelességét a tárca élén – állítják német kormányzati források, akik szerint a távozásról szóló bejelentésre már a jövő hét elején sor kerülhet.

Minister of Defense Christine Lambrecht
Fotó: Kay Nietfeld / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

A szociáldemokrata politikus gyenge vezető benyomását keltette a tárca élén, miközben annak jelentősége az orosz–ukrán háború miatt felerősödött. A fegyveres konfliktus kitörését követően Olaf Scholz kormánya a katonai kiadások jelentős emelését jelentette be, és egy 100 milliárd eurós keretet is létrehozott a Bundeswehr számára, ám ennek a hatása egyelőre nem különösebben észlelhető. Sokak szerint ez főként Lambrecht felelőssége.

A hadseregben uralkodó áldatlan állapotokat jelezte az is, hogy a múlt hónapban 

egy hadgyakorlat során mind a 18 Puma típusú harcjárművet ki kellett vonni a forgalomból, noha ezek a Bundeswehr legmodernebb eszközei közé tartoznak.

Lemondása esetén az utóda Eva Högl, a parlament fegyveres erőkről szóló bizottságának elnöke, vagy helyettese, Siemtje Möller lehet a Financial Times szerint. Felmerült lehetséges jelöltként a szociáldemokraták vezetője, Lars Klingbeil is, aki katonacsaládból származik, ám az esélyeit rontja, hogy Scholz elkötelezett annak a kérdésében, hogy kormányában egyenlő arányban legyenek női és férfi miniszterek, és ezt Klingbeil kinevezése felborítaná.

Lambrecht régóta a kormány egyik legkevésbé népszerű minisztere volt, ám lemondását újévi, Instagramon közzétett üzenete után kezdték el sokan követelni. A videóban a politikus hangját is nehezen lehet hallani a rakéták és a petárdák miatt, ám talán ennél is problémásabb, hogy 

az Ukrajnát szétromboló háború kapcsán a miniszternek a különleges benyomások és az érdekes, nagyszerű emberekkel való találkozások jutottak az eszébe.

Az érzéketlen üzenetet Lambrecht szövetségesei is hibának tartották, és a kormány tagjait is zavarba ejtette. Az ellenzéki kereszténydemokraták azonnal a lemondását követelték, míg Scholz csupán napokkal később, szóvivője útján jelezte, hogy töretlen a bizalma a tárcavezető iránt, akit  decemberben még elsőosztályúnak nevezett egy interjúban.

A kancellár értékelésével azonban kevesen értenek egyet Németországban, hiszen nem az Instagram-üzenet volt az egyetlen hibája a miniszternek: egy 2021 decemberében adott interjúban 

Lambrecht bevallotta, hogy még a katonai rangokkal sincs tisztában, majd öt hónappal később egy másik nyilatkozatban elmondta, hogy azóta sem tanulta meg azokat.

Széles körben kritizálták az után is, hogy az orosz inváziót követően arra a kérdésre, hogy Németország segíti-e fegyverekkel Ukrajnát, azt válaszolta, hogy 5 ezer sisakot küldenek Kijevnek. Amikor kormányzati helikopterrel ment nyaralni, ismét kiváltotta az emberek haragját, noha kifizette az út árát.

Megfigyelők szerint Lambrecht sosem akart igazából hadügyminiszter lenni, a belügyi tárcát szerette volna inkább megkaparintani. A híradások szerint a távozásáról ő maga döntött, nem Scholz kívánja meneszteni.