A német oktatási rendszer nincs megfelelő állapotban, ami a szakértők szerint a rossz irányítás és a rossz tervezés következménye, ráadásul egy olyan olyan időszakban, amikor az iskolák új kihívásokkal néznek szembe, mivel egyre több külföldi diák beilleszkedését kellene segíteniük. 

Start of vacation in Saxony-Anhalt
Fotó: Picture Alliance

Az iskolaigazgatók többsége szerint a tanárhiány a legnagyobb kihívás – derül ki a Robert Bosch Alapítvány legfrissebb, a héten közzétett német iskolai barométeréből.

Úgy gondoljuk, hogy 30-40 ezer betöltetlen tanári állás van

– mondta Dagmar Wolf, a Robert Bosch Alapítvány oktatáskutatója a DW-nek.

Az oktatáspolitika Németország 16 tartományi kormányának hatáskörébe tartozik, amelyek oktatási miniszteri konferenciája szerint jóval 12 ezer fölött van a betöltetlen tanári állások száma. A Német Pedagógusszövetség azonban azt mondta, hogy ezeket a számokat megszépíti az a tény, hogy egyes iskolák a szülőket és más segítőket tüntetik fel tanárként a statisztikákban. 

„A vészharangok már régóta kongatják. Nem emlékszem azonban olyan drámai és súlyos helyzetre, mint amilyet most tapasztalunk” – mondta Heinz-Peter Meidinger, a Német Pedagógusszövetség elnöke a DW-nek. A jelenlegi helyzetnek több okát látja. 

A születési ráta növekedése ellenére a tanárgyakornoki állások száma jelentősen csökkent az elmúlt húsz-harminc évben, és a fiatal tanárok állásbiztonsága már nem adott.

Aztán jött a menekültáradat. 

Legutóbb több mint 200 ezer gyermek érkezett Ukrajnából, akiknek iskolai helyet kellett találni, mivel a német törvények előírják, hogy minden 6 és 16 év közötti gyermeknek köteles iskolába járni. „Az iskolák nem voltak felkészülve erre” – mondta Meidinger.

A Német Gazdasági Intézet becslése szerint 

Ukrajna 7,5 millió gyermek lakosságának 3,5 százaléka végül Németországba kerül, az ő oktatásukra az országnak további 13 500 tanárra lenne szüksége. 

Egyes kutatók becslései szerint 2030-ra több mint 80 ezer betöltetlen tanári állás lesz, továbbá szociális munkásokból, iskolapszichológusokból és iskolai kisegítő személyzetből is hiány lesz. A dolgok jelenlegi állása szerint 

a német diákok mindössze 7 százaléka készül tanárnak, közülük sokan nem fejezik be a tanulmányaikat, vagy később más karrierbe kezdenek. 

Németországban egyre hevesebb versenybe kezdtek, hogy pedagógusokat találjanak: Brandenburgban a tanároknak közalkalmazotti státuszt ígértek, amint megszerzik az alapképzést. A gazdag déli Bajorország szép költözési támogatást és magasabb fizetéseket kínál a más német államból ékező tanároknak. Az Oktatási és Tudományos Dolgozók Szakszervezete a közelmúltban tette közzé saját 15 pontos tervét a tanárhiány ellen, amely további adminisztratív személyzet és informatikusok felvételét kérte az iskolákban, hogy a tanárok a tanításra koncentrálhassanak.