Közélet

Sikertörténet volt az uniós Covid-igazolvány, de a többi EU-s eszköz nem vált be

Az Európai Számvevőszék górcső alá vette a pandémia alatt meghozott uniós lépéseket. A jelentés szerint az uniós digitális Covid-igazolvány volt a legsikeresebb eszköz.

Az uniós digitális Covid-igazolvány elősegítette az uniós országok közötti utazási korlátozások összehangolását, és ténylegesen megkönnyítette a pandémia idején az utazást – ismertette szerdán közzétett jelentésében az Európai Számvevőszék. A dokumentumból az is kiderül, hogy a többi uniós eszköz csupán szerény hatást ért el.

Coronavirus Pandemic - European Vaccination Certificate
koronavírus Covid
Sikertörténet volt az uniós Covid-igazolvány, de a többi EU-s eszköz nem vált be.
Fotó: Getty Images

A digitális oltási igazolvány kapcsán a számvevők megállapították, hogy az Európai Bizottságnak gyorsan sikerült megfelelő technológiai megoldásokat javasolnia.

A jelentés részletezte, hogy ez tagállamai igen eltérő módon használták ezeket az eszközöket, így azok az utazást más és más mértékben könnyítették meg. A dokumentum egyúttal jobb felkészülésre szólítja fel az EU-t annak érdekében, hogy sikeresebben tudjon szembenézni az esetleges jövőbeli veszélyhelyzetekkel.

Habár az Európai Bizottságnak korlátozott hatásköre van a közegészségügyi politika területén, az intézmény különböző kezdeményezésekkel igyekezett enyhíteni a határlezárások és a járványügyi intézkedések által okozott szigort, és lehetővé tenni a szabad mozgást.

Az EU által bevezetett eszközök közé tartozott a kontaktkövető digitális átjáró, a digitális utaslokalizáló űrlap és az uniós tagállamok ezek cseréjére szolgáló platformja, valamint az uniós digitális Covid-igazolvány.

Az Európai Unió 71 millió eurót különített el a szóban forgó digitális eszközök kifejlesztésére.

A számvevők azt is feltárták, hogy az Európai Bizottságnak gyorsan sikerült finanszírozást mozgósítania, és az idő szorításában is pragmatikusan állt hozzá az eszközök kifejlesztéséhez. A kontaktkövető digitális átjáró mindössze hét hónappal a világjárvány kezdete után már megkezdte működését, míg az uniós digitális igazolvány még azelőtt elkészült, hogy az uniós országok befejezték volna oltási programjukat.

Ugyanakkor az utaslokalizáló űrlapok kifejlesztése nem lett sikertörténet, hiszen jó néhány tagállami megoldás már korábban elérhetővé vált. Ráadásul az Európai Bizottságnak nem sikerült leküzdenie egyes tagállamok fenntartásait, amelyek egyrészt adatvédelmi és egyéb jogi aggályok miatt merültek fel az uniós eszközök használatával kapcsolatban, másrészt azért, mert azok már korábban kifejlesztették saját nemzeti eszközeiket.

Az uniós digitális utaslokalizáló űrlapot mindössze négy tagállam használta, és a 2022 februárjáig kiadott, közel 27 millió formanyomtatvány több mint 90 százalékát mindössze egyetlen uniós ország, Olaszország bocsátotta ki.

A csereplatformot szintén alig vették igénybe, 2022. február végéig csak 256 cserére került sor (egy kivétellel mind Spanyolországból).

A kontaktkövető alkalmazásokat a tagállamok igen eltérő mértékben használták: 2022 májusáig a digitális átjáróra vonatkozó adatok nagy részét (83 százalék) kizárólag németországi felhasználók generálták.

A gyakorlat azt mutatja, hogy az uniós digitális Covid-igazolvány volt az egyetlen olyan eszköz, amelyet valamennyi tagállam, sőt 45 nem uniós ország, illetve terület is igénybe vett.

2022. március végéig több mint 1,7 milliárd igazolványt állítottak ki.

A számvevők következtetése szerint csak az uniós digitális Covid-igazolvány segítette az uniós országok közötti utazási korlátozások összehangolását, és könnyítette meg ténylegesen az utazást a koronavírus-világjárvány idején.

A jelentés azzal zárult, hogy jelenleg nem állnak rendelkezésre konkrét eljárások ezen eszközök hosszabb távú használatára, illetve gyors újraaktiválásukra, ha ismét szükség lenne rájuk. Az uniós digitális Covid-igazolványok jogalapja például ez év júniusában lejár, és ha meg kellene újítani, arra a rendes uniós jogalkotási eljárás keretében kerülhetne csak sor.

Tömegével rohannak külföldre vakcináért a kínaiak

Az utazási korlátozások feloldása után elindult a kínaiak rohama a határon kívülre. Sokan nem csupán repülőjegyet, de oltási időpontot is foglalnak, hogy hozzájussanak a fejlett nyugati vakcinákhoz.

 

COVID-19 koronavírus járvány Amerikában oltási igazolvány utazás pandémia
Kapcsolódó cikkek