Az amerikai igazságügyi minisztérium vizsgál több minősített jelzéssel ellátott dokumentumot, amelyet Joe Biden elnök még hivatali idejét megelőzően használt irodájában találtak novemberben – ismertette hétfő esti közleményében a Fehér Ház.

Washington,Dc,,United,States,,Us,President,Joe Biden,In,White
Titkosított iratokat találtak Joe Biden irodájában.
Fotó: Shutterstock

Az elnök különleges jogtanácsosa elmondta, hogy csupán néhány minősített megjelölésű dokumentumról van szó, amiket az elnök jogi képviselői találtak meg, amikor kiürítették a Penn Biden Centerben található irodákat, amelyeket Joe Biden az alelnöksége után használt mintegy két éven át.

 

A dokumentumokat egy zárt szekrényben találták meg november 2-án

 

– közölte Richard Sauber jogtanácsos, aki hozzátette, hogy a megtalálásukat követően rögtön értesítették a Fehér Házat, és az iratokat a következő napon átszállították az Egyesült Államok nemzeti levéltárába (National Archives).

Az elnöki jogtanácsos azt is elmondta, hogy november eleje óta az elnök személyi jogászai együttműködnek a leváltárral és az igazságügyi minisztériummal annak érdekében, hogy megállapítsák, a 2017 januárjáig tartó Obama–Biden adminisztráció minden irata az előírás szerint a levéltár birtokában van.

Donald Trump volt elnök a bejelentésre közösségi oldalán ezzel a kérdéssel reagált:

 

Vajon a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) mikor tart házkutatást Joe Biden otthonában, illetve a Fehér Házban?

 

Az előző elnök ezzel arra utalt, hogy nyáron a floridai otthonának irodáiban a nyomozó hatóság az igazságügyi minisztérium kezdeményezésére tartott házkutatást, amelynek során a hivatali idejéből származó minősített dokumentumokat kerestek. A floridai Mar-a-Lago ingatlanban a nyomozók több minősített jelzéssel ellátott iratot foglaltak le augusztusban, ezt követően az igazságügyi tárca mérlegelési körébe tartozik, hogy bűnügyi eljárást indít-e Donald Trump ellen.