A budapesti Eötvös József Gimnázium Magyarország egyik legelitebb középiskolája, ahol mindig is a többszörös túljelentkezés volt a jellemző. 

Woman hands yellow closed envelope with money to employee Woman hands yellow closed envelope with money to employee. Fraud and premiums in envelopes concept
Fotó: Getty Images

A Metropol birtokába jutott hangfelvételen egy édesapa beszélget az Eötvös József Gimnáziumhoz tartozó Reáltanoda Alapítvány kuratóriumi elnökével, Kálmán Gáborral,  de a párbeszédben többször felbukkan az iskola igazgatójának, Moss Lászlónak is a neve. Az édesapa fia az Eötvös hatosztályos gimnáziumába felvételizett, ám az írásbelin nem érte el a megfelelő pontszámot. 

A beszélgetésben elhangzik, hogy bár félmillió forintot már letettek az asztalra, mégsem érzik biztosítottnak azt, hogy gyermekük az Eötvösben folytathatja a tanulmányait ősztől.

A hangfelvétel legnagyobb kérdése, hogy a félmilliós vesztegetési pénzt meg kell-e toldani, majd egy lakásfelújítás ügye kerül szóba. 

Arról, hogy a felvételiző gyerekek hogyan élik meg, ha a sokszoros túljelentkezés miatt esetleg nem sikerül bekerülni az intézménybe, maga Moss László beszélt egy interjúban.

Az nagyon kemény helyzet, ha mondjuk 12 gyerek van ugyanazon a pontszámon, vagy ha fél ponton múlik, hogy valaki bekerül-e az Eötvösbe. Olyankor igazi dráma van, a szülők sírnak, a gyerekek sírnak, mindenki úgy érzi, hogy a gyerek jövőjének itt a vége

– fogalmazott korábban az igazgató.

A hatóságok is vizsgálódnak már a korrupciógyanús ügyben, amelynek Moss László igazgató és Kálmán Gábor, az Eötvös Gimnáziumhoz tartozó Reáltanoda Alapítvány vezetője az érintettje.