Az Open Doors nevű francia civilszervezet szerdán közzétett jelentése szerint több mint 360 millió keresztényt súlyosan üldöztek és diszkrimináltak a világban keresztény hite miatt 2022-ben. Ilyen szempontból Észak-Koreában a legrosszabb a helyzetük.

Fotó: ANP via AFP

A protestáns civil szervezet évente közzéteszi a keresztényüldözés „globális indexét”, amely a diszkrét mindennapi elnyomástól a legszélsőségesebb erőszakig terjed. Csak a top ötvenbe bekerült országokban több mint 312 millió keresztény súlyos szintű üldözéséről számoltak be

 

Az elmúlt harminc évben az üldöztetés kiterjedt, jelenleg 76 országban van erős üldöztetés az előjelentésben szereplő 40-hez képest.

 

Tavaly 5621 keresztényt öltek meg, szemben az előző évi 5898-cal. A civil szervezet emellett 4542 fogvatartottról (ebből 1750 Indiában) számolt be az előző évi 4277-hez képest, és 5259 elrabolt keresztényt (köztük 4726-ot Nigériában) tartott számon, szemben az egy évvel korábbi 3829-cel. A bezárt, megtámadott vagy megsemmisített templomok száma 2110 volt, míg egy évvel korábban a számuk elérte az 5110-et.

Egy tavalyi súlyos eset: pünkösdre időzítették az újabb katolikus tömeggyilkosságot

Néhány fegyveres megtámadta a Szent Ferenc katolikus templomot a dél-nigériai Owo városában, Ondo állam Owo önkormányzati területének székhelyén, megölve a gyülekezet tagjait az istentisztelet során.

Az üldöztetés valamennyi típusát együttvéve Észak-Korea az első helyre került a rangsorban, megelőzve Afganisztánt. A második helyre Szomália került, ezt követi Jemen, Eritrea, Líbia, Nigéria, Pakisztán, Irán, Afganisztán és Szudán.

Észak-Koreában egy 2020-ban elfogadott törvény kimondja, hogy kereszténynek lenni vagy egy Bibliát birtokolni komoly bűncselekmény, amelyet súlyosan büntetnek – írja az Open Doors. Az afrikai kontinenst az iszlám szélsőségesség erősödése jellemzi, 26 országban van súlyos üldöztetés, szemben az 1993-as héttel. Ráadásul a keresztények gyakran a vallási vagy ideológiai nacionalizmus áldozatai – teszi hozzá a civil szervezet Kínára vagy Indiára hivatkozva, ahol 2014 óta „erőszakrobbanás” zajlik a keresztények és a muszlimok ellen.

Végül a szervezet nehezményezi a keresztények kivándorlását a Közel-Keletről: az Iszlám Állam akciói arra ösztönözték a keresztényeket, hogy meneküljenek Irakból és Szíriából. A civilszervezet összefoglalója szerint világszerte hétből egy keresztényt üldöznek, Afrikában ötből egyet, Ázsiában pedig 5-ből ketten lesznek üldözöttek.

Az utóbbi három évtized adatai alapján három trend látszik kirajzolódni. Az első látható tendencia, hogy Afrikában fokozódott a szélsőséges iszlamizmus, emiatt ma már a kontinens 26 országában vannak súlyos üldöztetésnek kitéve a keresztények, miközben 1993-ban ez a helyzet még csak hét országban állt fenn. 

A második trend, hogy a keresztények gyakran vallási vagy ideológiai nacionalizmus áldozatai, például 2017 óta Kínában, vagy még jellemzőbben Indiában, ahol 2014 óta robbanásszerű mértékben emelkedett az erőszakcselekmények száma a keresztényekkel és a muszlimokkal szemben. 

A harmadik fejlemény pedig a keresztények elvándorlása a Közel-Keletről: az Iszlám Állam terrorszervezet szigorú elvárásai miatt sok keresztény döntött úgy, hogy elhagyja Irakot és Szíriát.