Zavargások szervezésével vádolják a héten őrizetbe vett fehérorosz ellenzékit, Andrej Dzmitrieu volt elnökjelöltet, a Mondd el az igazat! nevű társadalmi szervezet társelnökét, akit szerda este állítottak elő Minszkben. A 41 éves Dzmitrieu, akire akár négyévi elzárást is kiszabhatnak, egyike volt az országot 1994 óta irányító Lukasenka ellenében indult négy elnökjelöltnek a 2020. augusztusi erősen vitatott tisztaságú és tömegtüntetésekbe torkolló elnökválasztáson.

Fotó: https://dzmitryeu.by/

Dzmitreu a szavazatok 1,2 százalékát kapta a hivatalos végeredmény szerint, de nem került annyira a figyelem központjába, mint a második helyen végzett ellenzéki jelölt, az azóta Litvániába emigrált Szvjatlana Cihanouszkaja. Dzmitrieu Fehéroroszországban maradt, és mérsékelt hangnemű közleményekben bírálta a hatóságokat. Cihanouszkaja Twitteren ítélte el Dzmitrieu őrizetbe vételét, és azt állította, hogy Fehéroroszországban naponta átlagosan tizenhét embert állítanak elő.

A 2020-as választás hitelességét mind az ellenzék, mind a Nyugat megkérdőjelezte. A Lukasenka lemondását követelő tömegtüntetéseket kemény kézzel nyomták el, a rendőrség több mint 35 ezer résztvevőt állított elő és ezreket bántalmazott. Többtucatnyi médiumot és civil szervezetet tiltottak be. A fehérorosz Nyomozó Bizottság pénteki közleményében azt írta, hogy 

Dzmitrieu 2020 augusztusa és szeptembere között részt vett a zavargásokban.

A bizottság fényképeket is közzétett, amelyeken a politikus a tüntetéseken látható. Közlésük szerint Dzmitrieu összesen 599 alkalommal, 2020 óta 33 ízben járt külföldön. A Nyomozó Bizottság közzétett egy olyan fotót is, amelyen az ellenzéki elnökjelölt Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszterrel fog kezet, és ennek alapján azt feltételezi, hogy a tevékenységét külföldről irányították.

Dzmitrieut a hírhedt minszki Okreszcina utcai börtönben tartják fogva, ahol emberi jogi aktivisták feltételezése szerint a 2020. évi tüntetések résztvevőit megkínozták és megalázták. A Vjaszna fehérorosz jogvédő szervezet szerint Fehéroroszországban mintegy 1500 embert őriznek börtönben politikai indíttatású vádakkal.