Az észak-koreai állami média hétfői jelentése szerint az állampárt nagyszabású politikai egyeztetést tartott a mezőgazdaságról, a konferenciát Kim Dzsongun észak-koreai vezető nyitotta meg. Dél-koreai szakértők szerint ez is annak a jele, hogy az észak-koreai élelmiszerválság egyre súlyosabb méreteket ölt. 

Fotó: STR

Becslések szerint legalább egymillió tonna gabona hiányzik, ez az ország éves szükségletének csaknem 20 százaléka.

Észak-Korea évtizedek óta súlyos élelmiszerhiánnyal küzd a rossz gazdálkodás, a természeti katasztrófák és a nemzetközi szankciók miatt. Az ENSZ becslései szerint már a lakosság csaknem fele szenved szükséget, és az észak-koreaiak mintegy 41 százaléka alultáplált.

Jelentések szerint a 

mostani helyzet az ország legsúlyosabb éhínségéhez hasonló, amely az 1990-es években sújtotta Észak-Koreát, és amelyben nemzetközi becslések szerint százezrek haltak meg. 

Az élelmiszerhiány miatt az ország 2000 óta először csökkentette a katonáinak járó napi fejadagot is.

A Koreai Munkapárt központi bizottsága vasárnap ült össze, hogy sürgősen megtalálják a helyes stratégiát a mezőgazdaság fejlesztésére. A Koreai Munkapárt központi bizottsága rendszeresen összeül a fontosabb témák megvitatására, de most először fordult elő, hogy külön egyeztetést tartottak a mezőgazdaságról.

Ahhoz, hogy több gabonát termeljenek, még több műtrágyára, növényvédő szerre és mezőgazdasági gépre van szükség. Észak-Korea azonban csak ritkán költ ezekre az eszközökre, korlátozott a költségvetés, de tudnának több gabonát termelni, ha a fegyverkezési programra szánt pénzt a mezőgazdaságra költenék

– mondta Nam Szungvuk, a dél-koreai Korea Egyetem professzora.

A dél-koreai országegyesítési minisztérium szerint az élelmezési helyzet tovább súlyosbodott Észak-Koreában. Phenjan már támogatást kért az ENSZ Világélelmezési programjától is, de a nemzetközi tárgyalások nem haladnak előre, mert a felek egyelőre nem tudtak megállapodni a segélyek eljuttatásának ellenőrzéséről.

Növeli a feszültséget Észak-Korea: stratégiai robotrepülőgépeket teszteltek

Phenjan szinte már naponta tesztel ballisztikus rakétát vagy atomfegyver szállítására alkalmas robotrepülőt.