Átlépte a négyezret a hétfői földrengés halálos áldozatainak száma Törökországban és Szíriában. A török katasztrófavédelem (AFAD) 2921 halottról számolt be, Szíriában pedig legkevesebb 1444 ember vesztette életét.

1 rescued under rubble after 27 hours of 7.7 magnitude Kahramanmaras earthquake
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Törökországban 4758 összedőlt épületből csaknem 8000 túlélőt mentettek ki az AFAD tájékoztatása szerint, a sérültek száma a 16 ezerhez közelít. 

Kedd hajnalban az Európai Mediterrán Szeizmológiai Központ (EMSC) szerint újabb, 5,6-es erősségű földrengés volt Törökország középső részén.

A Reuters hírügynökség tudósítása szerint a fagypont közeli hőmérséklet is nehezíti a mentést. Hatayban egy Deniz nevű helyi lakos azt mondta a Reutersnek, hogy hallani lehet a túlélőket a romok alatt, de egyelőre nem érkezett segítség.

„Halljuk a zajokat, de senki nem jön. Végünk, le vagyunk sújtva. Istenem! Kiabálnak, hogy mentsük meg őket, de nem tudunk segíteni. Hogyan mentsük meg őket? Reggel óta nem jött senki” – nyilatkozta a hírügynökségnek.

A túlélők közül sokan családostul tüzet gyújtottak, és úgy próbálták átvészelni az éjszakát Kahramanmarasban, miután a földrengés miatt otthontalanná váltak.

„Alig tudtunk kijönni élve a házból. Romokban az életünk. Éhesek, szomjasak vagyunk, nyomorult a helyzet” – vázolta a helyzetet egy túlélő, Nesret Güler a hírügynökségnek. A férfi négy gyermekével igyekszik átvészelni a katasztrófát.

Történelmi léptékű katasztrófának nevezte a hétfői földrengést Recep Tayyip Erdogan török elnök, majd hozzátette, hogy a mentőegységek megtesznek mindent, amit tudnak. Elmondta azt is, hogy 45 ország ajánlott segítséget.

Mindenki kiteszi a szívét-lelkét, de a téli időjárás, a hideg és az újabb földrengés éjszaka megnehezíti a dolgot

– közölte Erdogan.

A szomszédos Szíriában legkevesebb 1444 ember halt meg a földrengésben, és 3500 sérültről tudni a damaszkuszi kormány és a felkelők által ellenőrzött területeken dolgozó segélyszervezetek tájékoztatása szerint.

Hétfő reggel 7,8-es erősségű földrengés rázta meg Törökország déli, középső részét és Szíria északnyugati sarkát. Az amerikai földtani intézet (USGS) adatai szerint ez volt 2021 nyara óta a legerősebb mért földmozgás, amelyet további, erős utórengések követtek.