Fontos, hogy ne legyünk erkölcsileg semlegesek a gonosszal szemben

– jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az osztrák parlament tagjaihoz intézett csütörtöki videóbeszédében. Egyúttal megköszönte Ausztria Ukrajnának nyújtott segítségét.

UTRECHT - A video message from Volodymyr Zelensky, president of Ukraine, during the national commemoration that commemorates the Russian invasion of Ukraine a year ago. ANP BAS CZERWINSKI netherlands out - belgium out
Fotó: AFP

Az ukrán elnök felidézte: Oroszország négyszáz napja támadta meg Ukrajnát, és hirdetett totális háborút az emberek ellen. Aláhúzta, nap mint nap emberek halnak meg, nemcsak a harcokban, hanem annak következményei miatt is. Százhetvennégyezer négyzetkilométert, Ausztria területének kétszeresét aknák és fel nem robbant lövedékek borítanak – magyarázta az ukrán elnök.

Amikor támogatásért fordulunk önökhöz, akkor azt kérjük: védjék meg az emberi életeket

– folytatta. Ukrajna biztonságban, békében és szabadságban akar élni – hangsúlyozta Zelenszkij, arra biztatva a képviselőket, hogy keressék fel az országot, és győződjenek meg saját szemükkel a helyzetről.

Ausztria volt az egyik utolsó európai uniós tagállam, amely lehetőséget adott Zelenszkij számára, hogy felszólaljon a parlamentben. 

Az Osztrák Szabadságpárté (FPÖ) volt az egyetlen képviselőcsoport, amely ellenezte az ukrán elnök beszédét. 

Wolfgang Sobotka házelnök köszöntője után egyedül az FPÖ képviselői nem tapsoltak. Ehelyett Zelenszkij beszédének kezdetén „Helyet a békének” és „Helyet a semlegességnek” feliratú plakátokat tartottak a magasba, majd egységesen elhagyták a termet. Herbert Kickl, az FPÖ frakcióvezetője azzal vádolta a többi frakciót, hogy „veszélyes és differenciálatlan retorikára váltottak a végső győzelem szükségességét hirdetve”. A végső győzelem gyakran használt propagandakifejezés volt a náci Németországban.

Az Ukrajnának nyújtott politikai, pénzügyi és humanitárius támogatás az osztrákok számára kiemelt fontosságú, és készek továbbra is segíteni az országot – hangsúlyozta Sobotka. 

Ausztria eddig több mint 129 millió euróval támogatta Ukrajnát pénzügyi és humanitárius segélyek formájában, és közel 94 ezer ukrán menekültet fogadott be. 

A házelnök biztosította Zelenszkijt, hogy Ausztria a háború befejezése után részt vesz Ukrajna újjáépítésében.