A szaúdi hatóságok kiengedték kedden a börtönből azt a szaúdi–amerikai kettős állampolgárt, akit rendszerkritikus Twitter-üzenetei miatt ítéltek el. Családja szerint a 72 éves Saad Ibrahim Almadi ellen az utazási tilalom továbbra is érvényben van, így a férfi jelenleg Rijádban tartózkodik.

New,Message,Concept.,3d,Vector,Mobile,Application,Icon,With,Notification
Fotó: Shutterstock

Almadi fia, Ibrahim a Reuters hírügynökségnek megerősítette, hogy apja ellen minden vádat ejtettek, és most az utazási tilalom feloldásáért küzdenek. Almadi az Egyesült Államokban tett közzé a szaúdi rezsimet bíráló üzeneteket, bár fia szerint csupán mérsékelt bírálatokról volt szó. Almadit 2021 novemberében vették őrizetbe, amikor két hétre Szaúd-Arábiába utazott, és tavaly októberben ítélték el a többi között terrorizmus finanszírozásának, valamint zavargás szításának vádjával. A bíróság előbb 16 év börtönbüntetést szabott ki rá, majd az ítéletet a fellebbviteli bíróság 19 évre módosította.

Fia korábban a sajtónak azt mondta, hogy apját az őrizet során meg is kínozták.

Almadi ügyében Joe Biden amerikai elnök is szót emelt tavaly júliusi szaúd-arábiai látogatása során, szaúdi emberi jogi aktivisták szerint pedig a férfi kiszabadulása Washington Rijádra gyakorolt nyomásának a következménye.

Szaúd-Arábiában nem először ítéltek el valakit a közösségi médiában közzétett megjegyzései miatt: korábban két nőt ítéltek 45, valamint 35 év börtönbüntetésre, ők a vád szerint arra használták az internetet, hogy megzavarják a társadalmat.

Elon Musk utasítására kakival válaszolt szerkesztőségünknek a Twitter

A milliárdos üzletember újabb egyedi ötlete, hogy minden sajtómegkeresésre ürülékes emodzsival válaszolnak.