A Insidernek nyilatkozó egykori ügynökök azt állították, hogy a Bush-adminisztráció szándékosan meghamisította a titkosszolgálati jelentéseket, hogy kapcsolatot állíthasson fel a gépeltérítők és az iraki titkosszolgálat között. Egy jelentés szerint a szeptember 11-i merényletben részt vevő Mohamend Atta a támadás előtt Prágában találkozott iraki titkosügynökökkel. Ez a kapcsolat volt az egyik legerősebb indok Irak lerohanása mellett, azonban a két nyilatkozó ex-CIA ügynök szerint semmiféle bizonyíték nem volt erre a prágai találkozóra.

WASHINGTON - OCTOBER 11:  (NO U.S. TABLOID SALES)  President George W. Bush holds the American flag as he attends a memorial service for the victims of the September 11, 2001 terrorist attack on the Pentagon October 11, 2001 in Washington, DC.
Fotó: David Hume Kennerly / Getty Images

A 2003. március 20-án indult iraki háborúban 300 ember veszthette életét.

A két volt ügynök az elhangzott információk érzékenysége miatt a személyazonossága elhallgatását kérte.

George W. Bush a háborút olyan adatokra alapozta, amiket szándékosan félreértett. Tudta, hogy amit mond az nem igaz, de kellett neki az indok a háborúra. Megkapta a CIA jelentéseit és addig forgatta őket, ameddig nem talált benne valamit, amit kicsit átírva indokot kreálhat az invázióra 

– mondta az egyik CIA ügynök. Hozzátette, hogy ugyanezt csinálta az alelnöke, Dick Cheney is, aki tényként közölte Atta és az iraki hírszerzés prágai találkozóját, miközben CIA jelentésében az állt, hogy lehetséges, hogy történt ilyen találkozó.

A másik ügynök hozzátette, hogy a CIA próbálta tompítani a kormányzat hazugságait, de állítása szerint a ügynökség tehetetlen volt. 

The September 11 (or 9/11) Islamic terrorist group al-Qaeda attacks on New York City, September 11, 2001. Two of the planes, were crashed into the North and South towers, of the World Trade Center complex in New York City. Within two hours, both 110-story towers collapsed.
Fotó: Getty Images

A két ügynök arról is beszélt, hogy a Bush-kormány nem igazolni akarta Irak megszállását, hanem azon dolgozott, hogy ezt egy jó dolognak adja el a közvéleménynek – írta az Insider. 

Az invázióról a döntés már megszületett, a hamisított adatok közlése arra szolgált, hogy ezt eladják az embereknek.

Egyszer egy jelentést írtam arról, hogy Irak megtámadása milyen hatással lenne a szövetségeseinkkel folytatott terrorizmus elleni együttműködésekre. A felettesem később közölte, hogy az elnök hallani sem akar erről 

– emlékezett vissza az egyik ügynök.

Sokáig kizártam az agyamból ezt az egészet, azt mondogattam magamnak, hogy úgy sem támadjuk meg Irakot, hiszen annak semmi értelme nem lenne. Aztán az elnök elrendelte a támadást. Ezzel nem legyőztük a terrorizmust, hanem egy szörnyet teremtettünk az ISIS képében 

– mondta a CIA másik nyilatkozó egykori ügynöke.

WASHINGTON, DC - FEBRUARY 24:  Former U.S. President George W. Bush speaks during an event to mark the 20th anniversary of PEPFAR (President's Emergency Plan for AIDS Relief) at the United States Institute of Peace on February 24, 2023 in Washington, DC. The George W. Bush Institute hosted the event to mark the anniversary of the initiative, established by former U.S. George W. Bush in 2003, to combat the global HIV/AIDS epidemic.
Fotó: Alex Wong / Getty Images

A két ügynök elmondta, hogy az egész egy fényképpel kezdődött, ami állítólag Attáról készült Prágában, azon az állítólagos találkozón. Elmondta, hogy a kormány teljesen a megszállottja lett ennek a fényképnek, és mindent megtettek, hogy valaki azt mondja, hogy a gépeltérítő van a képen. Elmondták, hogy kép ábrázolt egy férfit, aki akár Atta is lehetett, de nem szemből készült, szemcsés is volt, ráadásul az alak több más ember között volt. Állításuk szerint ekkor nem lehetett száz százalékosan megállapítani, hogy a keresett személyről készült-e a fotó. A nyomozás vége az lett, hogy a fényképelemző csapat azt írta egy jelentésben, hogy 60 százalék, hogy a képen Mohamend Atta látható – olvasható az Insider cikkében.

Ez végül elég volt Bushnak és a csapatának. Igazából sosem derült ki, hogy Atta volt-e a képen. Azt hozzá kell tenni, hogy a fényképelemző srácokon hatalmas nyomás volt. Nem az volt a feladatuk, hogy azonosítsák a képen lévő személyt, hanem hogy bizonyítsák be, hogy az Mohamed Atta 

– idézték fel az ügynökök.