Az Alibaba alapítója, Jack Ma visszatért Kínába – jelentette hétfőn a South China Morning Post, ezzel véget ért a több mint egy éve tartó tengerentúli tartózkodása. Amikor a kommunista párt irányítása alatt álló Kínában eltűnik a szemek elől egy befolyásos üzletember, rutinszerűen felszínre bukkan a gyanú, hogy a hatóságok állhatnak a háttérben. 

A hatalmassá váló gazdagok hatalmát Hszi Csin-ping elnök időnként megnyirbálja, így járt Jack Ma milliárdos is

akinek Ant Group nevű csoportja hatalmas részvénykibocsátásra készült 2020-ban, de Peking felfüggesztette az akciót.

FUZHOU, CHINA - SEPTEMBER 25: Jack Ma, founder of Alibaba Group, attends opening ceremony of the 3rd All-China Young Entrepreneurs Summit on September 25, 2020 in Fuzhou, Fujian Province of China.
Fotó: Getty Images

A Reuters beszámolója szerint Kína egyik legismertebb vállalkozója 2021 végén hagyta el Kínát, és az azóta eltelt hónapokban Japánban, Ausztráliában és Thaiföldön is látható volt különböző fényképeken. 

Egykor az ország egyik legszókimondóbb üzletembere 2020 végén visszavonult a nyilvánosság elől, miután bírálta Kína szabályozási rendszerét. 

Az Alibaba hongkongi részvényei több mint 4 százalékot emelkedtek a milliárdos visszatérésének hallatára. Arról a lap nem írt, hogy Ma mikor tért vissza Kínába, de különböző forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy az üzletember ellátogatott egy általa alapított iskolába Hangcsou városában, amely az Alibaba és az Ant Group pénzügyi technológiai cég otthona is. A South China Morning Post hozzátette, hogy Jack Ma rövid hongkongi megálló után tért vissza Kínába. Korábban a Világgazdaság megírta, hogy az Ant Group alapítója feladja az irányítást a kínai fintechóriás felett, miután a szabályozói környezet rákényszeríti erre.