Jack Ma, az Alibaba alapítója, Kína egykor leggazdagabb üzletembere fél éve Tokióbban él: az üzletember hónapok óta Japánban tartózkodik családjával, a főváros mellett különböző síparadicsomokban és fürdőkben bukkan fel, valamint rendszeresen utazott az Egyesült Államokba és Izraelbe – írja az FT névtelenségüket kérő forrásokra hivatkozva.

SANYA, CHINA - JANUARY 06:  Founder of Alibaba Group Jack Ma present at the 'Ma Yun Rural Teachers and Headmasters Prize' awards show on January 6th, 2020 in Sanya , Hainan province, China. 2019 Award Ceremony of Jack Ma Rural Teacher Award and Headmasters was held in Sanya.
Fotó:  Wang HE / Getty Images

A milliárdos tokiói tartózkodása során visszafogottan viselkedett, családja mellett séfje és biztonsági emberei követték, nyilvános tevékenységét pedig a minimumra szorította. Társasági tevékenységei középpontjában néhány exkluzív klub áll, amelyek közül az egyik Tokió elegáns Ginza negyedének szívében, a másik pedig a Marunouchi pénzügyi negyedben, a császári palotával szemben található. A Ginza a Tokióban letelepedett vagy hosszabb látogatáson tartózkodó gazdag kínaiak társasági központjává vált.

A források szerint az üzletember műgyűjtővé vált, sőt a milliárdos akvarellek festésével üti el az idejét.

A milliárdos két éve különbözött össze a kínai vezetéssel, bírálta a hatóságokat, ami után az Alibabát rekordösszegű, 2,8 milliárd dolláros bírsággal büntették trösztellenes visszaélések miatt. Jack Ma azóta lényegében eltűnt a nyilvánosság elől, a Twitteren több mint két éve nem tett közzé bejegyzést.

Az üzletember a Sanghajhoz közeli Hangcsouban él, azonban távollétével megúszta a szigorú járványvédelmi intézkedéseket is. Hollétéről heves találgatások tárgya volt, az Alibaba alapítóját tavaly a spanyolországi Mallorca szigetén látták. Júliusban egy hollandiai egyetemre is ellátogatott, hogy a fenntartható élelmiszertermelésről tanuljon, valamint Prága közelében golfozott.

Az általa hét évvel ezelőtt alapított Hupan University elit vezetői képzési programban is elcsendesedett a tevékenység, miután egyes vezető tisztségviselők úgy tekintettek rá, mint Ma eszközére, hogy kiterjessze a hálózatát. 

A kínai szinglik sem okoztak fejfájást az Alibabának, kilőttek a cég részvényei

Gondot okozott az Alibabának a hazai riválisok térnyerése, a kínai pandémiás helyzet, a céges érdekeltségeinek a leértékelése, sőt valószínűleg a szinglinapi forgalom sem volt az igazi, a korrigált nettó eredmény mégis magasabb lett a vártnál. Az árbevétel 3 százalékkal, 207,18 milliárd jüanra (2,9 milliárd dollár) nőtt, miközben a vállalat 20,6 milliárd jüanos egyszeri tételekkel együtt számolt nettó veszteséget jelentett.